Craiova: O femeie de etnie rromă cu şase copii s-a întors la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Miclescu este elevă în clasa a IX-a la seral
Ioana Miclescu este elevă în clasa a IX-a la seral

La aproape 40 de ani, Ioana Miclescu este elevă în clasa a IX-a. S-a înscris la liceu toamna trecută, din ambiţie, pentru că toţi cei şase copii ai săi sunt elevi.

Femeia de etnie rromă s-a născut în Faţa Luncii, cel mai periculos cartier din Craiova, populat în totalitate de ţigani. Puţini ajung să-şi termine studiile liceale iar Ioana Miclescu este una dintre cei care renunţase la carte. „Mi-am luat bărbat devreme, că aşa e la noi. Am făcut şase copiii, cel mai mare are 20 de ani şi cel mai mic 11. Soţul meu ştie carte, copiii mei sunt toţi la şcoală. Eu de ce să nu am măcar liceul?“, susţine femeia. Anul trecut  şi-a luat inima în dinţi, şi cu sprijinul soţului s-a înscris la cursurile de seară ale Grupului Şcolar Transporturi Auto Craiova. Merge zilnic la şcoală pentru că nu are serviciu, singura sa ocupaţie fiind întreţinerea gospodăriei.

Fetele o supraveghează la exerciţii
Ioana Miclescu îşi face temele alături de două dintre fetele sale – Izabele şi Isaura. Ambele sunt în clasa a VII-a, iar Izabele este autoarea unui volum de poezii, fiind una dintre cele mai bune ele ale şcolii nr. 13 din Craiova. „Îmi pare bine că mami s-a apucat iar de şcoală. Noi am învăţat că educaţia este importantă şi mă bucur că şi ea se străduieşte să ţină pasul. Eu vreau să îmi continui cursurile şi să intru la Facultatea de Psihologie“, spune Izabela.

image

Ioana Milclescu are planuri mari pentru viitor. Vrea să se angajajeze ca mediator şcolar la singura unitate de învăţământ din cartierul Faţa Luncii. „Mi-ar plăcea să lucrez ca mediator şcolar pentru că eu pot să ţin legătura între comunitatea de rromi din cartier şi şcoală. În acest fel aş putea să conving mai mulţi ţigani să se apuce de şcoală“, îşi argumentează femeia intenţiile. Pentru a-şi îndeplini visul, ţiganca a absolvit un curs de mediatori şcolari realizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Deşi recunoaşte că nu mai are şanse să îi calce pe urme, aceasta spune că modelul său în viaţă este Delia Grigore, cunoscuta scriitoare şi lector universitar.

Maria Vasilescu, diriginta femeii, spune că Ioana Miclescu are rezultate bune la învăţătură. „Pot să spun că se descurcă destul de bine şi că este o elevă conştiincioasă. Spre deosebire de alte persoane care se întorc la şcoală, dânsa ştie despre ce e vorba, este deschisă către carte şi vine la cursuri frecvent“, apreciează profesoara de limba română. La Grupul Şcolar Transporturi Auto Craiova sunt înscrişi 10 de elevi de etnie rromă trecuţi de prima tinereţe. Majoritatea au ajuns la şcoală prin programul „A doua şansă“, Ioana Miclescu fiind singurul elev înscris la clasele de seral.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite