Craiova: 2010, an greu pentru cultura craioveană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul TNC, Mircea Cornişteanu, este nemulţumit de salariile din domeniul său
Directorul TNC, Mircea Cornişteanu, este nemulţumit de salariile din domeniul său

Zeci de posturi din teatre au dispărut în acest an, deficitul de personal fiind marea problemă a acestor instituţii. Acolo unde au fost şi bani europeni instituţiile au trăit marele moment al intrării în reabilitări din temelie, lucrări care vor dura câţiva ani.

Un teatru zdruncinat de restructurări în 2010 a fost Liricul Elena Teodorini. 66 de posturi au fost tăiate din organigrama instituţiei de cultură. „Am mai putut să luăm colaboratori, nu se putea altfel. Cât despre investiţii, se pare că există vagi perspective de reabilitare a clădirii anul viitor“, afirmă managerul teatrului, Florian George Zamfir.

De disponibilizări nu a scăpat nici Naţionalul. „A fost un an mai greu, dar ce ne-am propus din punctul de vedere al numărului de premiere, de spectacole şi de spectatori, am realizat. Din păcate s-au restructurat 18 posturi, cele vacante şi alte 7 posturi“, spune Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional Marin Sorescu.

Potrivit acestuia, salarizarea rămâne printre marile nemulţumiri ale oamenilor. „Este mizerabilă. Un actor cu 2-3 ani vechime are 600 de lei pe lună, cel mai mare salariu fiind de 1.800 de lei. E ridicol, sunt glorii ale teatrului care iau aceşti bani“, a mai declarat Cornişteanu. Prin pensionări, în special, s-a redus şi personalul Teatrului pentru Copii şi Tineret Colibri, instituţie care nu a obţinut un sediu nici în 2010.

Palatul şi Istoria, în reparaţii capitale

Publicul va trebui să se înarmeze cu răbdare până se vor scurge anii de reparaţii capitale, de restaurare şi conservare la Muzeul Olteniei şi la Muzeul de Artă. Pentru cele două instituţii anul a fost unul bun din punctul de vedere al investiţiilor. „S-a finalizat Casa Băniei, am inaugurat extinderea Secţiei de Istorie, apoi a pornit investiţia de 6 milioane de euro la sediul vechi“, povesteşte Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei. După aproape 5 ani de aşteptare, Palatul Jean Mihail şi-a închis porţile pentru restaurare.

„Având în vedere că această acţiune a pornit în 2006, de la proiect, trecând prin toate etapele, a fost o bucurie să o vedem concretizată, chiar dacă a trebuit să facem eforturi deosebite pentru a deschide expoziţii în afara sediului“, a precizat Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Artă. Ambele instituţii se confruntă totuşi cu problema deficitului de personal, 11 posturi fiind neocupate la Olteniei şi 10 la Artă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite