Craiova: Zeci de ceasuri din secolele trecute măsoară timpul în Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orologiile de tezaur provin de la mai multe muzee din ţară, dar şi de la colecţionari particulari. Bijuteriile cu tic-tac reamintesc de marile familii româneşti, dar şi de legendarul Napoleon şi împărăteasa lui, Josefina.

Ceasuri de buzunar, de mână, de voiaj, de postmanet sau de perete, cu zodiac sau lupă, din aur, bronz, marmură, cristal, lemn, hârtie şi porţelanuri fine, din toate sunt aduse în vremurile noastre din epoci în care aceste obiecte erau semne de rafinament şi educaţie aleasă.

Expoziţia „Bijuteriile timpului“ s-a concretizat prin unirea forţelor a trei muzee, al Olteniei, cel Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova şi Muzeul de Artă din Craiova, dar şi graţie colecţionarelor Emilia Poenaru şi Dana Anuşca.

image

Piese de rezistenţă, de la fiecare în parte, compun un univers creativ de o frumuseţe cuceritoare. De cum intrii în sală, pe dreapta, întâlneşti ceasul stil Sevres, cu influenţe Rococo, ce aparţinea cândva domnitorului Gheorghe Bibescu, apoi sunt ceasurile din porţelan Rosenthal, medaliat cu aur la 1900, ce au traversat timpul de la familia Romanescu. Apoi privirea îţi este furată de obiectele din aur cu email, imprimat cu imagini de epocă, de precizia cărora s.au bucurat familiile Aman şi Chiţu. Fermecătoare sunt de jur împrejur ceasurile tablou, cu peisaje pictate, cu scene de dragoste, în tonuri calde, armonios îmbinate cu sunetul discret produs de ticăitul ceasului. 

image


De la Napoleon încoace

O istorie de sute de ani se scrie în expoziţia „Bijuteriile timpului“ la fiecare pas şi cu fiecare obiect prezentat. Aşa se întâmplă cu stilul Empire, dezvoltat în vremea lui Napoleon Bonaparte, după cum precizează muzeograful Claudia Suru. Este stilul legat de vestita campanie din Egipt, de la 1798, care îmbină elemente militare cu personaje din mitologia greacă şi romană. Şi despre soţia sa, Josefina, se nasc poveşti în călătoria prin expoziţie. „De remarcat şi lebăda de pe rochia împărătesei“, punctează Claudia Suru, printre zecile de istorioare pe care este gata să le împărtăşească tuturor celor ce trec pragul Muzeului Olteniei, curioşi să cunoască fragmente importante nu doar din arta trecutului, ci din ştiinţa acestuia. Mărturie de luat în seamă, pomenind chiar de Antichitate, este cadranul solar. Şi pentru a completa fericit decorul, prin care craiovenii pot călători până pe 22 august, muzeografii au pus din loc în loc o garnitură de birou, pe care au aşezat călimări, sfeşnice, elegante suporturi pentru fotografii, au adus scaunul de primar al lui Nicolae Romanescu, chiar cupidonul familiei sale.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite