Craiova: Zeci de cazuri de evaziune cu cereale, descoperite anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grâul luat de femeie din Ungaria a fost sechestrat de Garda Financiară
Grâul luat de femeie din Ungaria a fost sechestrat de Garda Financiară

Domeniul comerţului cu cereale este raiul evazioniştilor din Dolj. Cel mai recent caz sancţionat de comisarii Gărzii Financiare este cel al unei femei care prejudiciase statul cu peste 4,5 milioane lei prin firmele deţinute.

Potrivit reprezentanţilor Gărzii Financiare Dolj, patroana societăţii GFE Speed din Craiova tranzacţiona cereale prin firme-fantomă.  Florentina Gugu, de 29 de ani, care este, din datele înregistrate la Registrul Comerţului, administrator şi asociat unic la GFE Speed, a înfiinţat până acum mai multe societăţi prin care achiziţiona cereale din spaţiul intracomunitar, dar „uita” să plătească statului dările cuvenite. După ce se vedea cu grâul în bătătură, femeia băga societăţile în faliment şi le înstrăina. „Sumele neplătite pe aceste societăţi se ridică la 4,5 milioane de lei. Am luat măsura instituirii măsurilor asigurătorii pe bunurile şi conturile acestor societăţi însă specificul lor este acela că nu mai păstrează niciun fel de active care să poată fi valorificate de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice”,a spus Cornel Corcoveanu, director coordonator adjunct în cadrul Gărzii Financiare Dolj.

Itinerariul grâului, monitorizat electronic

Ultima dinspre ţepele pe care Florentina Gugu vroia să le dea statului nu a avut însă succesul scontat. Comisarii au aflat că societatea deţinută de femeie, care are deja 150.000 de lei datorii către buget, trebuia să primească 144 de tone de grâu din Ungaria şi au hotărât să acţioneze. „Avem un sistem de monitorizare a achiziţiilor intracomunitare la fiecare punct de trecere a frontierei, o aplicaţie prin care se scanează toate documentele firmei. Se ştie deci cine face achiziţia pe teritoriul României. Am cerut atunci sprijinul colegilor de la Arad pentru a sechestra grâul”,a mai spus Corcoveanu. Şoferii celor şase tiruri sechestrate nu s-au lăsat uşor controlaţi de comsiarii Gărzii Financiare Arad şi de poliţişti, aşa că a fost nevoie de intervenţia lucrătorilor DPIR pentru a duce la capăt acţiunea.

Domeniul cerealier, preferatul evazioniştilor

Comisarii Gărzii Financiare au verificat anul trecut 323 de firme cu activitate în domeniul comerţului cu cereale, aplicând 130 de amenzi în valoare de 366.000 de lei. În plus, au fost întocmite de către comisari 28 de sesizări penale pentru activităţi ilicite. Şase dintre acestea au avut un prejudiciu adus statului de peste 32 de milioane de lei, verificările fiind continuate de lucrătorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite