Craiova: Zaibărul şi prazul pun pe jar oltenii, în zile de festival

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zaibărul este înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci
Zaibărul este înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci

Băileştenii se pregătesc de una din cele mai importante sărbători locale, ce reaminteşte celebritatea vinului din oraşul de suflet al marelui actor Amza Pellea.

Festivalul Zaibărului şi al Prazului  a ajuns deja la a treia ediţie. Sâmbătă şi duminică, pe 16 şi 17 octombrie, Băileştiul se transformă în loc de pelerinaj pentru cei ce ţin de tradiţii şi caută cu orice preţ să simtă gustul bucatelor şi vinului făcute ca-n vremea bunicilor. Zaibărul e marcă înregistrată, iar cât de bun este vor spune degustători de meserie.

Duminică, la ora 10.00, producători de vinuri din Dolj, Mehedinţi, Prahova, Arad, Harghita şi din Vrancea, vor intra în concursul pentru cel mai bun zaibăr, dar asta după ce vor poposi la Casa memorială Amza Pellea, unde se va sfinţi şi slobozi vinul. Din curtea lui Nea Mărin se va pleca apoi, cu butoaiele-n trăsuri, spre parcul oraşului, unde se va da starul competiţiei, în acorduri de folclor, cântat de ansambluri din Băileşti şi Giubega, dar şi de Doina Gorjului.

Oltenii ştiu că vinului îi stă bine pe o masă bogată în bucate de-ţi lasă gura apă, aşa că au pentru invitaţi miei la proţap, tocană, pastramă, murături, cârnaţi afumaţi, mămăliguţă, brânză şi vestitul praz. Sunt aşteptaţi şi meşteri populari să vină cu vase de lut.
 
Festivalul va începe sâmbătă, la ora 17.00, cu un spectacol de muzică populară. Duminică dimineaţă, actorul Marian Râlea „se va da în spectacol“, în stradă, alături de o trupă de actori.

Organizatori sunt Primăria Băileşti, Asociaţia pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural din Oltenia (ATRECO) şi Casa de Cultura Amza Pellea.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite