Craiova: Viviana Lami pune preţ pe arta culinară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viviana Lami realizează cozonaci în diferite forme
Viviana Lami realizează cozonaci în diferite forme

De când maistru instructor la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova spune că a învăţat să se hrănească mult mai sănătos şi să descopere gustul bucatelor din odinioară.

Îşi păstrează buna dispoziţie şi atunci când se aşează la catedră pentru a le da cât mai multe informaţii elevilor despre tehnologia din industria alimentară, dar şi atunci când, împreună cu ei, frământă pâine sau se apucă de făcut cozonaci. Pentru Viviana Lami nimic nu este greu atunci când finalitatea lucrurului respectiv presupune un plus de educaţie, de cunoaştere şi pentru sine şi pentru elevii săi.

Fire sociabilă şi comunicativă, tânăra profesoară aproape se confundă cu elevii atunci când intră în echipa lor de lucru şi pun umărul la muncă pentru a-i cuceri cu produsele lor pe cei din jur. Am găsit-o printre cozonacii aburinzi, minuni ieşite din mâinile şi priceperea colegei ei, Viorica Cărăvan. De la ea a învăţat să respecte ca la carte reţeta bunicii în materie de cozonaci. „Nu ai cum să dai greş dacă foloseşti materii prime sănătoase, de cea mai bună calitate. Iar mie îmi plac lucrurile bine făcute, aşa că nu ezit să iau lecţii de la cei mai buni“, mărturiseşte Viviana. În topul preferinţele este fără îndoială mielul de Paşti, făcut din cocă de cozonac.

Gospodină şi acasă, nu doar la şcoală

Munceşte cât este ziua de lungă şi acceptă greu prejudecata potrivit căreia tinerii de azi aleg numai calea uşor şi aşteaptă deseori să le pice din cer. „Tot ce am este rezultatul unui efort consistent. În anii studenţiei am lucrat ca vânzătoare şi culmea, câştigam mai mult decât acum. Dar învăţământul nu îl alegi pentru bani. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să fie bine plătit“, spune Viviana. Pentru că la şcoală învaţă la rândul ei ceva nou, cum are timp aplică şi acasă. Se pricepe să îşi pregătească toate bucatele specifice Paştelui. La pâine şi la dulciuri aproape că nu o mai întrece nimeni în măiestrie.


Este pentru educaţie de nota 10

Ieşită de pe băncile facultăţii, unde promite că a stat cu burta pe carte, dorindu-şi foarte mult o bursă, Viviana Lami s-a aşezat la catedra Grupului Şcolar Agricol Călăraşi. S-a despărţit greu de elevii de a acolo, pe care de multe ori îi dă exemplu celor care îşi urmează şcoala la oraş. „Sunt respectuoşi şi receptivi. În plus, am observat că ei îşi cunosc bine obligaţiile şi ştiu prea puţin despre drepturi. Aici lucrurile stau exact pe dos“, mai spune profesoara.

Crescută în spiritul respectului faţă de toate meseriile, oricât de simple sau complicate ar fi, oricât de fascinante sau de anoste, îşi încurajează elevii să îşi aleagă meseria şi cu sufletul, nu doar pentru că este tentantă din punct de vedere material. Îşi aminteşte că graţie bunicului ei, mecanic auto, i-a privit cu mai mult interes pe oamenii care prelungesc vioaţa autoturismelor. Este la rândul ei un fan al maşinilor, iar Hammerul se numără printre preferate.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite