Craiova: Chinul unei tinere infectate cu HIV după ce o asistentă medicală a vaccinat-o cu seringa uzată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără de 21 de ani din Craiova vorbeşte despre drama pe care o trăieşte de 11 ani, de când a aflat că este infectată cu HIV.

Viaţa Simonei Pârvănescu a fost distrusă la scurt timp după ce a venit pe lume. "Am făcut vaccinul, ca orice nou-născut. Asistenta medicală mi-a făcut injecţia cu o seringă pe care o folosise înainte la un copilaş infectat cu HIV. Aşa am luat boala", spune Simona despre cea care ar fi vaccinat-o cu seringa uzată. Timp de opt ani, nu a ştiut că suferă de o boală cruntă, cu care trebuie să lupte toată viaţa.

"Nu am spus nimănui că sunt infectată cu HIV"

Părinţii au vrut să o protejeze şi să nu îi spună crudul adevăr până la vârsta de 10 ani. "La început nu bănuiam ce e HIV, părinţii mi-au zis că trebuie să iau pastile, ca să nu sufăr", mai spune craioveanca. O dată cu prima iubire au apărut şi problemele, "mama mi-a zis să nu am relaţii intime cu nimeni, pentru că i-aş face rău. Am ascultat-o", îşi aminteşte Simona, care povesteşte despre suferinţa pe care i-a adus-o întâia dragoste. "I-am spus că am HIV. Prietenul de atunci mă lua în glumă, nu credea că vorbesc serios. Mai târziu ne-am despărţit. Atunci mi-am dat seama că eu sunt altfel. Nu am spus nimănui că sunt infectată cu HIV", adaugă tânăra.

Tentativă de suicid, din cauza depresiei

Mărturiseşte că nu puţine au fost momentele când a căzut în depresie şi când a încercat chiar să îşi ia viaţa. "Prin clasa a X-a, am înghiţit toate pastilele din flacoane pe care le-am avut. Nu mai puteam îndura, era o povară pe care nu o mai puteam duce", spune Simona, cu lacrimi în ochi. În cele din urmă, cu ajutorul părinţilor, a acceptat diagnosticul şi a încercat să-şi construiască o viaţă aproape normală. Şi-a întemeiat o familie alături de un tânăr, la rândul lui seropozitiv. Copii nu au, "nu risc să-i nasc cu probleme, să ducă şi ei crucea mea. Că e grea...", completează tânăra, care a mai primit o palmă de la cei plătiţi să o ajute: autorităţile din Sănătate. De trei săptămâni, tratamentul pentru bolnavii HIV/SIDA din Dolj s-a epuizat. Simona a ajuns în această dimineaţă la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", din cauza complicaţiilor suferite. "Am ameţeală şi febră mare. Îmi trebuie pastile, altfel risc să mi se agraveze boala şi chiar să mor. Nu vreau să mor. Aşa cum sunt, vreau să-mi trăiesc zilele pe care mi le-a dat Dumnezeu", este dorinţa Simonei.

"Bugetul este insuficient"

Medicii încearcă tot timpul să o liniştească pe ea şi pe alţi 250 de bolnavi câţi sunt înregistraţi în judeţ. "Estimăm ca bugetul alocat pentru anul 2011 este insuficient, că poate acoperi necesarul real pentru circa şapte luni. Se află în curs de derulare procedurile de achiziţionare în regim de urgenţă a medicamentelor pentru aproximativ două luni, urmând apoi achiziţia prin licitatie", a declarat doctorul Iulian Diaconescu, managerul spitalului. De cealaltă parte, reprentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) spun că au dat bani pentru tratamentul Simonei. "Suma decontată la sfârşitul anului 2010 este mult mai mare decât consumul mediu lunar rezultat anul trecut şi a permis Spitalului Clinic Victor Babeş să achiziţioneze în luna decembrie 2010 medicamente de peste 780.000,000 lei, ce pot fi utilizate în trimestrul I 2011, în funcţie de numărul de persoane tratate", a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt CJAS Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite