Craiova: Actori de succes după ce au luat în glumă viaţa reală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talentul actoricesc al elevilor din Trupa de teatru Personnae a adus Şcolii nr. 30 cinci premii. Maria, Claudia, Bianca, Sorin, Claudiu şi Laurenţiu au cucerit juriul Festivalului Naţional  Alter Ego cu „Parodia TV“, o piesă inspirată din realitate.

Au intrat primii în concursul de la Turda, iar la final spectacolul lor era pe locul doi. Claudia Iancu şi Claudiu Stanciu, Vergica şi Costache Castravete pe scenă, au luat menţiune pentru interpretare. Improvizaţia i-a adus lui Sorin Cinteză premiul trei, iar Bianca Florescu a adăugat palmaresului un loc doi, pentru rolul Miţa Roşiuţa.

După succesul de la Turda toţi sunt recunoscători sursei lor de inspiraţie, nimeni alta decât realitatea cu personajele ei cu tot. Acţiunea se petrece în satul Dovlecel, sat în care ajunge o echipă de televiziune încercând să desluşească misterul unei crime. Maria, zisă şi Ciupercuţă, şi Lari, reporterul şi cameramanul în Parodia TV, ajung să uite de ancheta lor, uimiţi de pitorescul locuitorilor satului.

Le ies întâi în cale Miţa Roşiuţa şi Vasile Roşiuţă, fiecare venit parcă de pe altă planetă. „Eu sunt un ţăran aerian şi soţ de vedetă“, zice Sorin, echipat cu haine procurate de la protagoniştii mai multor generaţii: ochelarii bunicii şi izmenele străbunicii. Miţa se crede „ţărancă stilată“ şi ţine musai să iasă în evidenţă şi să fie dată pe post. Vergica e intectuala care spune lucruri de nimeni ştiute pe acolo, ca „să se vază că e dăşteaptă“. Mai rău cu al ei Costache, beţivan notoriu, pe care îl adună mai tot timpul din şanţuri.

image

Repetiţii în laboratorul ştiinţifico-artistic

Norocul acestor mici actori a fost, dincolo de talent, Claudia Vărzaru, profesoara lor de biologie, care iubeşte teatrul cu toată fiinţa sa şi a văzut în ei ceva special. „Parodia TV“ s-a născut dintr-o lecţie pe care micii actori o pregătiseră pentru ora de biologie, unde trebuiau să pună în gura unor personaje de ei create diverse capitole din manual.

De cum i-am auzit, mi-am dat seama că fac treabă bună cu ei şi nu m-am înşelat deloc. Textele iniţiale au devenit secenariu, la care am lucrat împreună. Au intrat foarte bine în pielea personajelor, pentru că sunt foarte talentaţi şi au muncit mult“, povesteşte Claudia Vărzaru, coordonatoarea trupei.

Toate repetiţiile au avut loc în laboratorul ştinţifico-artistic, aşa cum numeşte profesoara cabinetul din şcoală în care, ajutată de elevi, a adus păsări împăiate, coane de cerb, acvarii cu fel de fel de peşti şi zeci de flori. Deşi sunt în vacanţă, cei şase nu au de gând să stea degeaba. Ei se gândesc deja să aducă spectacolul în spaţii neconvenţionale, poate chiar în centrul oraşului, şi să îl joace pentru cât mai mulţi oameni.

Le place să fie în centrul atenţiei şi nu se feresc să recunoască acest lucru, iubesc emoţiile pe care le au când sunt pe scenă şi ţin să le descreţească frunţile spectatorilor şi să facă dovada faptului că adolescenţii pot face distincţia între valoare şi non-valoare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite