Craiova: Valentina Ţicudeanu, expert contabil cu suflet de artist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A visat ani buni să expună într-o galerie de artă din Craiova, iar când dorinţa i s-a împlinit, a continuat să viseze la simezele pariziene.

Romantică incurabilă, Valentina Ţicudeanu observă în cele mai mici detalii tot ce redă frumosul în jurul său. Aşa reuşeşte de ani buni să suporte efortul pe care naveta îl presupune, căci drumul spre localităţile în care a lucrat sau încă lucrează îl priveşte ca pe o inepuizabilă sursă de inspiraţie. Se bucură asemenea unei copile de verdele copacilor, de culorile şi prospeţimea florilor câmpului, de dansul zglobiu al pasărilor, de zâmbetul oamenilor. 

Dimineaţă de dimineaţă îşi reia drumul spre şcoala din Dioşti, unde este economistă, şi găseşte mereu ceva plăcut ochiului. A învăţat să se bucure de oferta grandioasă a naturii într-un colţ de ţară numit Runcu, unde se află casa bătrânească decupată parcă din poveştile lui Creangă. „Este locul în care mă rup complet de lume. Acolo mi-ar plăcea să evadez, sau măcar într-un loc la fel de paşnic, în care să am un atelier unde să înşir pânzele şi culorile, să nu mai stea înghesuite din cauza lipsei spaţiului, iar când revin să am senzaţia de continuitate“, mărturiseşte pictoriţa.

Vernisaj la Craiova, vis devenit realitate

N-a vrut nicicând să se îndrepte spre o universitate de arte, considerând că îndemânarea sa în îmbinarea culorilor nu face neapărat dovada unui talent rar. Apoi, a vrut să poată conta în viaţă pe concreteţea unei meserii. A ales ştiinţele economice şi nu îi pare rău, dar a simţit în acelaşi timp că îi lipseşte ceva. Era romanţa vieţii sale născută din culoare.

S-a înscris în paralel la cursurile Şcolii Populare de artă Cornetti, unde profesor i-a fost maestrul Victor Pîrlac. În urmă cu 10 ani intra în posesia premiului II la Expoziţia Naţională de Arte Plastice a Şcolilor de Arte de la Piteşti. Cinci ani mai târziu vernisa prima expoziţie personală, într-o cafenea literar-artistică, la Slatina, unde a revenit cu creaţiile sale şi în 2007, după ce i-au fost admirate la Proart în Balş. Pune pe seama Cenaclului Constantin Brâncuşi din Craiova, din care face parte, împlinirea unui vis, numit „Povestea… prin culori“.

Este pe de o parte expoziţia pe care iubitorii artei au putut-o admira până de curând pe simezele Galeriei Vollard, iar pe de altă parte este certitudinea că visele devin realitate. „Sunt ani de când îmi doresc să expun aici. Nu am încetat să cred că se va întâmpla cândva şi aşa a fost“, mărturiseşte Valentina Ţicudeanu. Lucrările sale vor lua drumul Caransebeşului, pentru o expoziţie programată pe 4 mai, iar în iunie pictoriţa se va alătura surorii sale Graţiela Popa, pentru o acţiune culturală, cu scop caritabil, organizată de Clubul Soroptimistelor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite