Craiova: Valentin Cîrlig, farmacologul care dirijează la Medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Cîrlig, o personalitate complexă
Valentin Cîrlig, o personalitate complexă

Pasiunea pentru muzică i-a adus satisfacţii grozave de-a lungul vremii. A ajuns pe mari scene, s-a putut mereu lăuda cu o familie uriaşă, cum era odată corul pe care îl conduce şi azi.

Ca profesor, a luat cu sine atitudinea vechii şcoli româneşti, care te învăţa să munceşti mult şi foarte serios pentru evoluţia de mai târziu şi să guşti din ce înseamnă respect faţă de dascăl, faţă de cunoaştere. Ca dirijor, s-a străduit să aşeze pe umerii amatorilor haina profesionistului, care să-i impună în lumea muzicii de cea mai bună calitate. Numele lui Valentin Cîrlig este sinonim cu Corala Universităţii de Medicină (UMF) din Craiova, pe care o înfiinţa la doi ani de la apariţia acestei şcoli în Cetatea Banilor. Era în 1972, an în care profesorul universitar doctor venise aici ca asistent.

Dirijor, întâi la ţară

Până la acestă corală reuşise să capete şi ceva experienţă în domeniu, căci după facultate a ajuns în comuna Galicea Mare, unde a creat primul cor. „Am cântat cu ei şi Beethoven. Erau nemaipomenţi“, îşi aminteşte dirijorul. După, a urmat corul Regionalei CFR, în care cânta şi tatăl său, Vasile Cîrlig. Când a venit la UMF i s-a părut firesc să contureze şi aici profilul unei activităţi care înnobilează spiritele. Aşa se face că, la un moment dat, 90 de studenţi şi absolvenţi erau inima corului, ajuns astăzi la 37 de ani de existenţă. „Dincolo de muzică, am fost martorul unui fenomen extraordinar. S-au legat prietenii frumoase în cor, unii dintre ei s-au căsătorit, am fost şi naş“, povesteşte cel care ziua se afla la catedră, iar seara, după opt, se aşeza la pupitrul dirijoral.

Balalaica i-a deschis apetitul pentru muzică

Puţinii ani trăiţi în Basarabia îi sunt şi astăzi izvor de inspiraţie. Învăţase să mânuiască balalaica şi-i acompania cu ea pe cei mari la câte o petrecere. Războiul le-a pus în buzunar un „carnet de evacuat“ şi i-a izgonit departe de casă, în comuna doljeană Cetate şi mai apoi la Craiova. Sunt vremuri pe care nu le va putea uita nicicând, iar muzica a fost cea care l-a ajutat să îşi înnăbuşe tristeţea. Că vrea să fie dirijor s-a lămurit în perioada Şcolii Populare de Artă din Bănie, unde a studiat puţin pianul, vioara şi unde a fost coleg cu maestrul Alexandru Racu.


Avea senzaţia că aude bine ritmuri şi sunete

Drumul profesional a avut popasuri în diverse locuri. A fost Şef de Secţie la Spitalul din Băileşti, un timp s-a intersectat cu Secţia de Cardiologie. Însă inima l-a dus spre Farmacologie, domeniu pe care-l place şi astăzi. Dar, având mereu senzaţia că aude bine ritmuri şi sunete, n-a putut sta departe de muzică. Numele său este legat şi de scrierea unei partituri, la îndemnul Prea Sfinţitului Calinic. Este vorba despre Imnele Sfintei Liturghii. Profesorul Valentin Cârlig a dirijat Corala UMF din Craiova pe scena Ateneului Român, la Neues Gewandhaus, în Germania, în Iugoslavia, Ungaria, Cehoslovacia şi Grecia.

Născut: 16 iunie 1938, comuna Nisporeni, judeţul Lăpuşna, Basarabia.
Studii: Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti.
Familie: Căsătorit, are o fiică şi doi nepoţi.

Ce-i place
Modul în care reacţionează tinerii de bună calitate, care, din fericire, încă se mai găsesc. Îi apreciază pe cei care aleg să facă lucruri şi din pasiune, nu doar de dragul câştigului material. Îi place să citească, atunci când timpul îi lasă răgaz şi pentru lectură.
Ce nu-i place
Minciuna, persoanele lipsite de cuvânt. Crede că un om poate avea toate calităţile pământului, poate fi frumos, deştept, prosper, dar dacă nu are cuvânt, nu face doi bani. Este una dintre învăţăturile primite pe când era doar un copil, de la părintele său.

A fost muzica un refugiu?
V.C.:
Se poate spune şi astfel. Multe dintre momentele dificile, de stres şi încordare, s-au stins imediat în momentul întâlnirii cu membrii corului. Muzica face minuni. Mie personal mi-a adus numeroase bucurii.

Cum aţi reuşit să ţineţi corul în viaţă mai bine de 35 de ani?
V.C.:
Nu a fost uşor, dar probabil aşa i-a fost lui scris. M-am gândit de multe ori că poate continuitatea se datorează poveştilor frumoase care s-au întâmplat de-a lungul timpului în viaţa celor care au făcut sau fac încă parte din Corala UMF Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite