Craiova: Vacanţă pe bani, în Grecia şi Statele Unite ale Americii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de studenţi din Craiova trec oceanul vara pentru a munci şi a se distra pe „tărâmul făgăduinţei”. Prin programul American Experience, 50 de studenţi vor merge în SUA, pentru Grecia fiind înscrişi deocamdată mai puţini.

Cristian Costache, student în anul I al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii din Craiova, îşi va vedea visul ochii în iunie când va pleca spre Ocean City, în Statele Unite ale Americii. Acolo va fi houseman într-un hotel, slujbă pentru care va primi 9 USD pe oră. A luat uşor decizia de a munci în SUA, deoarece a lucrat ca promoter la American Experience work and travel şi s-a convins, auzind şi poveştile celor care au trăit această experienţă, că poate fi o şansă unică în viaţă. Tânărul spune că nu îl sperie munca şi nici nu îl deranjează să facă lucruri pe care cei mai mulţi din generaţia lui le refuză. „Voi face curăţenie şi nu văd nimic rău în asta. Nu este o ruşine să munceşti. De mic vreau să ajung în America. Probabil m-au influneţat filmele pe care le-am văzut“, mărturiseşte studentul, care de nevoie a fost o vreme şi barman în Craiova.
„Dificilă discuţia cu mama“

Andreea Baibarac îşi doreşte „de-o viaţă“ să plece „şi de acasă, şi în America“. Studentă la Litere, Comunicare şi Relaţii Publice, ea va lucra ca housekeeping tot într-un hotel, şi tot în Ocean City. „Am vrut neapărat să văd şi altceva. Mi-a plăcut acest program, auzisem de el, şi m-am hotărât uşor, mai dificilă a fost discuţia cu mama, care nu a fost prea încântată că mă duc atât de departe şi pentru o perioadă destul de lungă“, povesteşte Andreea. 

După ce va vedea cum stau lucrurile acolo, tânăra are de gând să îşi mai ia o slujbă, pentru că îşi doreşte să strângă nişte bani pentru o garsonieră. Asta neînsemnând că nu se va distra deloc, dimpotrivă. Spre deosebire de Andreea, Mihai Jitianu, este deja o vedetă. El a fost unul dintre protagoniştii unei emisiuni de televiziune în care a fost urmărit pas cu pas în perioada cât a stat în America. A văzut Niagara, a fost în New York, în Washington, Miami, Philadelphia. A lucrat acolo ca recepţioner, salvamar, chelner sau „omul cu lenjeria“, iar în ţară şi-a văzut de Litere şi Drept, unde este student. „Fără îndoială merită să treci prin asta. Nu aş rămâne în străinătate, dar aş continua să văd lumea. Vreau să merg şi în Africa“, spune Mihai, care îşi doreşte să devină prezentator sau moderator TV.

În momentul de faţă, American Experience Craiova mai procesează doar dosarele celor care şi-au găsit singuri un angajator în SUA, dar şi ei mai au la dispoziţie două zile, până la 1 mai. Pentru Grecia însă se mai primesc înscrieri până la mijlocul lunii viitoare. Directorul regional al American Experience, Alexandru Mitroi, unul dintre primii studenţi care plecau în 2005 în America, speră ca anul viitor numărul celor care aleg să îmbine vacanţa cu munca, să fie mai mare de 50.

„Este o chestiune de atitudine, care nu are neapărat legătură cu banii de care ai nevoie ca să pleci. Spun acest lucru gândindu-mă la faptul că în ţară sunt de două ori mai mulţi studenţi înscrişi în program“, precizează Alexandru Mitroi. Costurile pentru America se ridică la aproape 2.500 de dolari, în care intră cheltuielile cu viza, transportul şi asigurarea medicală. Pentru Grecia, unde sunt joburi în servicii şi turism, costul programului este 280 de euro, fără transport, cazarea şi masa fiind gratuite.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite