Craiova: VIDEO/ Au case de marcat, dar refuză să le folosească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea comercianţilor care vând în pieţele craiovene fructe şi legume din import nu eliberează bonuri fiscale. Vânzătorii deţin case de marcat, dar puţini sunt cei care le şi folosesc. Unii le păstrează sub tarabe, în pungi sau cutii şi abia ştiu să le pună în funcţiune.

Agenţii economici din cea mai mare piaţă a Băniei sunt uşor deranjaţi atunci când îi întrebi dacă eliberează şi bon fiscal. Mai mult, nu li se pare nimic anormal că vând la negru. „Uitaţi, domnişoară, ce produse bune avem la preţuri pentru orice buzunar. Am casă de marcat, dar este descărcată. Staţi să mă uit la ea că este pusă aici într-o pungă“, a spus o comerciantă de fructe şi legume.
Amenzile drastice nu îi sperie


Legea spune clar că fiecare agent trebuie să aibă casă de marcat în funcţiune şi să emită bon fiscal pentru toate produsele vândute. „Amenda este de la 8.000 de lei până la 10.000 de lei. Au obligaţia să aibă casele de marcat încărcate. În caz contrar, se poate merge şi până la confiscarea obiectului. Noi am efectuat tot timpul controale, toţi cei prinşi în neregulă fiind sancţionaţi“, a spus Cornel Corcoveanu, comisar-şef la Garda Financiară Dolj.

Ţăranii care aduc pe piaţă produse româneşti se plâng că, din cauza samsarilor, au ajuns să nu mai câştige nimic. „Eu vin de ani buni cu marfă în Piaţa Centrală. Comercianţii ne-au luat faţa cu preţurile lor. Au marfă de import pe care o vând la preţ de nimic. Noi abia dacă reuşim să rămânem cu 10 lei pe zi profit. Asta este situaţia, până la urmă nu avem ce face. Uite, ce am eu aici pe masă sunt puse cu mâna mea“, a spus Maria Calot, de 80 de ani ,din Işalniţa, care vindea zarzavaturi.

Comercianţii recunosc că nu le convine să bată în casă toate încasările, atâta timp cât nici ei nu mai câştigă ca acum câţiva ani. „Trebuie să trăim şi noi. Nu suntem singurii care nu folosim casa de marcat. Produsele sunt bune şi oamenii nu au ce să ne reproşeze. Până la urmă ce fac ei cu bonul fiscal?“, a spus un alt agent comercial, arătând că nu îl prea interesează legea.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite