FOTO Uzina preferată a lui Ceauşescu pierde teren în faţa afacerilor noii ere. Mall şi furnizori Ford în curtea fabricii de locomotive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hala Electro in care se va amenaja mall-ul
Hala Electro in care se va amenaja mall-ul

Conducerea uzinei, care a încasat aproximativ 30 de milioane de euro pe terenul pentru viitorul mall, vrea să continue activitatea pe doar 20 de hectare. Restul sunt de vânzare.

Renumele de oraş în care sunt fabricate locomotive, dobândit de Craiova în era comunistă, pare să se stingă definitiv. După ce zilele trecute K&S Developments şi Auchan România au cumpărat 12 din cele 62 de hectare deţinute de Electroputere, autorităţile locale au anunţat ieri că şi alte firme sunt tentate să achiziţioneze teren în curtea uzinei.

VEZI GALERIE FOTO CU HALA ÎN CARE SE VA AMENAJA MALL-UL ŞI CUM VA ARĂTA

Viceprimarul Mărinică Dincă a dezvăluit, cu ocazia prezentării proiectului Electroputere Park Mall, că de cumpărarea de spaţii în incinta societăţii s-au arătat interesaţi reprezentanţii Ford România, dar şi conducerea Cummins Generator Technologies, companie care deja îşi desfăşoară activitatea în curtea fabricii.

Hala Electro in care se va amenaja mall-ul

Mall, generatoare şi piese auto

„Sperăm ca acesta să fie doar începutul, pentru că Electroputere beneficează de terenuri şi hale care nu mai sunt utile în procesul de producţie, în urma restructurării activităţii. Am ajuns, împreună cu reprezentanţii fabricii, la concluzia că terenurile şi clădirile trebuie să fie utilizate în scop industrial sau comercial. Principalul avantaj este crearea locurilor de muncă“, a apreciat Mărinică Dincă, la conferinţa de presă de ieri. Pe cele 12 hectare deja vândute de Electroputere, contra sumei de aproape 90 de milioane de euro, va fi amenajat, până în noiembrie 2011, primul mall din Craiova.

Ford şi-ar dori unele dintre halele uzinei pentru a le pune la dispoziţia a doi furnizori, în timp ce Cummins, unul dintre cei mai mari producători de generatoare din lume, intenţionează să-şi extindă spaţiile de producţie. Declaraţiile viceprimarului au fost susţinute de directorul Electroputere, Gabriel Dumitriu, care a precizat că pentru activitatea industrială a fabricii este necesară o suprafaţă de numai 20 de hectare.

Hala Electro in care se va amenaja mall-ul

Uzina cu 10.000 de angajaţi, de domeniul trecutului

„La Electroputere se vor construi în continuare motoare electrice, pentru că asta ne cere piaţa, şi se va desfăşura activitate de service pentru locomotive“, a afirmat Dumitriu. El a adăugat că uzina va repara locomotive pentru toate societăţile interesate, mai puţin pentru Căile Ferate Române, despre care a lăsat să se înţeleagă că se află pe lista rău-platnicilor. Potrivit lui Dumitriu, Electroputere a înregistrat anul acesta o cifră de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro, bani obţinuţi numai din construirea de motoare electrice şi activitatea de service. În prezent, fabrica are peste 1.700 de angajaţi.

Hala Electro in care se va amenaja mall-ul

Planul de reorganizare a Electroputere este agreat nu doar de edilii craioveni, ci şi de autorităţile doljene. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa a declarat recent pentru „Adevărul de Seară“ că nu vede nimic rău în faptul că într-una dintre halele dezafectate ale uzinei va fi amenajat un mall. „Am fost de curând la Electroputere şi am văzut că oamenii care au rămas acolo au ce să lucreze. Trebuie să ne scoatem însă din minte ideea că fabrica va mai avea 10.000 - 12.000 de angajaţi, să înţelegem că va lucra ceea ce îi cere piaţa: mai puţine locomotive şi mai multe motoare“, spunea Ion Prioteasa.



Mall-ul, în extindere înainte de înfiinţare

Dacă uzina va continua reorganizarea, din cele 50 de hectare rămase în proprietatea Electroputere, 30 vor fi scoase la vânzare. Printre cumpărători s-ar putea număra chiar şi cele două companii implicate în proiectul mall-ului. Acestea şi-ar fi exprimat intenţia de a achiziţiona încă o hală, una mai mică, pe care vor să o lege de viitorul complex comercial prin două pasarele.

image

Citeşte şi:

Craiova: Primăria a încasat 1,5 milioane de euro de la Electroputere

Auchan promite că primul mall din Craiova va fi gata în noiembrie 2011

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite