Craiova: Un şomer din România mănâncă de doi lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Nicolae Bălaşa trăieşte la limia subzistenţei.
Craiova: Nicolae Bălaşa trăieşte la limia subzistenţei.

O familie de şomeri din judeţul Dolj povesteşte că alimentele de bază sunt cartofii şi orezul, în timp ce preparatele din carne reprezintă un lux. Suma pe care o alocă hranei nu depăşeşte 180 de lei pe lună.

Bugetul lunar al familiei lui Nicolae Bălaşa (54 de ani), din localitatea doljeană Coşoveni, este de 300 de lei, bani care provin din pensia pe caz de boală a soţiei sale. Din această sumă se hrănesc trei guri: părinţii şi băiatul acestora, la rândul său şomer.

Întâi şofer, apoi şomer

Nicolae Bălaşa a lucrat o viaţă întreagă ca şofer la mai multe firme şi chiar la Regia Autonomă de Transport în Comun, unde câştiga destul de bine. Într-o zi a fost anunţat că urma să fie concediat. "Nu a mai mers treaba. Mi s-a zis că nu se mai poate. Nu am mai comentat. Am sperat că o să mă angajez în altă parte, chiar fără carte de muncă. Nu s-a întâmplat asta", a mărturisit olteanul. Nici fiul său, Aurel Bălaşa (25 de ani), nu şi-a găsit serviciu. "Copilul a suferit un accident, imediat după 2000. A fost lovit de o maşină pe trecerea de pietoni. Era cât pe ce să moară. A scăpat cu zile, dar a rămas cu sechele. Slavă Domnului că nu a fost strivit. Acum nu mai poate munci", mărturiseşte bărbatul.

Citeşte şi: Galaţi: Şomajul tehnic îi scoate pe sindicalişti în stradă, iar pe muncitori îi bagă în greva foamei

"Niciodată n-am răbdat"

Soţia sa primeşte o pensie pe caz de boală, nu mai mare de 300 de lei. Este singurul venit al familiei Bălaşa. Cu aceşti bani îşi asigură medicamentele şi mâncarea. Se descurcă. "Nu ne plângem, pentru că niciodată n-am răbdat. Cu alimentele cheltuim cam 180 de lei pe lună, iar de restul luăm pastile şi ne asigurăm cu lemne, butelie şi ce mai e necesar prin casă. Însă reuşim să ne chivernisim şi să ne facem provizii pentru o lună întreagă. Cumpărăm câţiva saci de cartofi, că sunt saţioşi. Ne ajung cam doi lei pe zi, de persoană. Ca să schimbăm felurile de preparate, facem cartofi prăjiţi, piure, cartofi nature, fierţi cu margarină, ciorbă de cartofi. Mai înlocuim cu pilaf, că orezul e mai ieftin, faţă de alte produse", povesteşte şomerul.

Friptură, doar de sărbători

Recunoaşte că nu a mai pus gura pe carne de câteva săptămâni. "La zile mari servim carne. De obicei aripioare sau ghiare de pasăre, pe care le folosim în ciorbă. Friptură avem la sărbători, cum a fost de Crăciun. Dar nu ne prăpădim de foame. Ne întăreşte credinţa", ne-a spus şomerul, care în ultima perioadă s-a prezentat la mai multe interviuri în vederea angajării. A fost refuzat pe motiv că are o vârstă înaintată, după cum susţine doljeanul, şi că nu mai e apt de muncă. “Mai mă ţin puterile să fac treabă, dar acum angajatorii caută tineri, ca să îi plătească mai puţin, chiar dacă nu au experienţă. Asta e! Măcar să nu crească preţul la kilogramul de cartofi”, este dorinţa sa cea mai mare.

Şeful FMI: "Şomajul va continua să crească"

Şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a declarat că România ar putea înregistra la jumătatea anului un milion de şomeri.  "Personal, cred că şomajul va continua să crească probabil până la mijlocul anului (...) Per total, un milion de şomeri este cu siguranţă posibil", a spus Franks. De asemenea, Jeffrey Franks a precizat că este necesară reducerea aparatului bugetar şi a cheltuielilor cu salariile. Acest lucru se poate realizat fie prin micşorarea cu 10% a angajaţilor din sistemul public, fie prin reducerea salariilor acestora."În realitate, o combinaţie dintre cele două este cea mai potrivită. Care va fi mixul exact, rămâne ca Guvernul să decidă", a spus Franks.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în decembrie 2009 numărul total al şomerilor a ajuns la 709.383 persoane.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite