Un puşti de nouă ani face şah-mat concurenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

David Gavrilescu, sportivul Clubului Tinerii Maeştri declarat de antrenorul Costică Dobra cel mai premiat copil la şah din Cetatea Băniei, a obţinut locul I la Festivalul Internaţional FISCA 2011. Dublu campion naţional  şi medaliat cu argint în aprilie, la Campionatul Naţional de la Căciulata, David Gavrilescu şi-a mai trecut în palmares o victorie, la festivalul de la Cap Aurora, unde a participat la categoria 8 ani.

Potrivit antrenorului Dobra,  băieţelul este singurul sportiv din cele patru turnee care a obţinut maximum de puncte, nouă din nouă, cei care l-au urmat având şapte puncte.

„Ducu a jucat fără greşeală, dovedind încă o dată că este cel puţin cu o clasă peste colegii de generaţie, ceea ce mă face să cred că va obţine în 2011 şi prima medlaie internaţională. Mă aştept să se întâmple chiar la primul concurs de peste hotare la care participă anul acesta, Campionatul Uniunii Europene, care se va desfăşura în Austria, în perioada 2 - 11 august“, a spus antrenorul lui David Gavrilescu, de la Clubul Tinerii Maeştri.

Tot la Festivalul Internaţional de Şah Cap Aurora 2011, încheiat la începutul lunii, a urcat pe podium şi sora lui Ducu, Dina Gavrilescu, ea clasându-se pe locul 3 la fete 12 ani. Un alt sportiv de la clubul din Bănie, Cristian Lupu, a ieşit al şaselea la categoria băieţi 10 ani. „O victorie în ultima rundă i-ar fi asigurat chiar locul I, însă el nu a acceptat remiza propusă de adversar“, explică Dobra, având convingerea şi că sportivul Robert Gănescu, care de asemenea a făcut parte din lotul „Tinerii Maeştri“, ar fi ieşit pe locul IV la băieţi 12 ani cu o victorie în ultima rundă.

image

Click pe poze pentru GALERIE FOTO


Şah tot timpul

Până la Internaţionalul de la Cap Aurora, copiii clubului n-au stat deloc departe de şah după campionatul de la Căciulata. Pe lângă pregătirile săptămânale la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, ei s-au implicat în proiectul transfrontalier „Prietenii celor 64 de pătrate“, implementat de Patronatul local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Calafat şi Centrul de afaceri Vidin. Startul l-au luat în cadrul acestui proiect la Turneul de Şah Rapid, desfăşurat la Kula în Bulgaria şi la Calafat. 

Apoi au mers la Carnavalul şahului, la Vidin şi la Calafat, unde au jucat cu piese gigant, în aer liber, au participat la parada micilor şahişti şi la simultane susţinute de mari maeştrii internaţionali, printre care şi Constantin Ionescu. Luna trecută s-au prezentat la „Micul şahist“, la Palatul Copiilor, iar ca recompensă a venit tabăra de profil din Eşelniţa.

În pregătiri pentru mondial

Până la competiţia din Austria, David Gavrilescu va concura la Campionatul Naţional de Juniori pe Echipe, alături de Cristian Lupu şi de Cristian Stoian. De pe 24 iulie până la 1 august se va afla la Iaşi. După Austria va merge la un turneu în Bulgaria, apoi la Turneul campionilor, la Snagov, iar între 11 şi 21 septembrie se va afla la Campionatul European de la Albena, Bulgaria. Mondialul din Brazilia, programat în a doua parte a lunii noiembrie, îi ţine cu sufletul la gură pe David şi antrenorul său.

„Ne dorim ca autorităţile sau sponsorii locali să se implice cât mai mult în sprijinirea acestor copii foarte talentaţi, care pot să facă imagine pozitivă Craiovei, Doljului, chiar României. Perfomanţa este costisitoare, iar pe umerii părinţilor apasă financiar foarte mult, cel mai adesea peste puterile lor“, afirmă antrenorul Costică Dobra.

„Rocada pentru viitor“

Clubul Tinerii Maeştrii  a depus un proiect pe www.taraluiandrei.ro, care constă într-un concurs care să relanseze şahul de masă în zona Olteniei, dar şi în afara ei. Proiectul se numeşte „Rocada pentru viitor“. „Este un sport care dezvoltă frumos copiii şi este păcat ca el să fie practicat în cercuri restrânse. Şahul le este benefic şi dacă îl joacă fără să urmărească performanţa. Sper ca toţi iubitorii acestui sport să ne voteze şi să ieşim câştigători“, a mai precizat Dobra. Toate detaliile privind proiectul stau la dispoziţie pe site-ul clubului, sahcraiova.ro.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite