Craiova: EXCLUSIV: Şeful unei secţii de spital i-a cerut unui bolnav să-şi cumpere lama de bisturiu, pentru a-l opera

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Tiberiu Pârvu cară gunoaiele, având piciorul bandajat.
Craiova: Tiberiu Pârvu cară gunoaiele, având piciorul bandajat.

Tiberiu Pârvu (37 de ani), din Craiova, spune că doctorii din Bănie nu l-au operat pentru că nu le-a dat bani. Ajuns la Spitalul Judeţean din Timişoara, bărbatul s-a prezentat la un specialist în chirurgie vasculară, care i-a făcut bolnavului o listă cu toate materialele sanitare necesare intervenţiei, pe care acesta trebuia să le achiziţioneze din farmaciile din oraş.


Tiberiu Pârvu, de 37 de ani, este muncitor la Salubritate. Craioveanul povesteşte că, în urmă cu nouă ani, a aflat că are varice. Din acel moment a început coşmarul, cu internări şi tratamente. „Luam pastile contra durerii, pentru circulaţia sângelui, antibiotice. Îmi alinau suferinţa pe moment“, spune angajatul de la Salubritate. Medicii l-au informat că boala nu se va vindeca, ci doar ameliora.

  

Craiova: Bolnavul îşi bandajează piciorul în fiecare dimineaţă.

Câţiva ani mai târziu, situaţia s-a agravat, iar Tiberiu Pârvu povesteşte că abia mai putea merge. „Făcusem ulcere varicoase. Medicul mi-a recomandat să renunţ la salubritate, ca să nu mai depun atâta efort. M-am dus paznic la o firmă, însă nu mi s-a făcut carte de muncă. Am revenit la gunoaie“, mai spune bolnavul.

Craiova

Muncitorul a ajuns chiar la Urgenţă, când starea sa de sănătate s-a agravat. „Cred că mi s-a spart vreo venă, pentru că m-am prăbuşit la pământ. La Urgenţă mi-au fost puse nişte copci. Un medic mi-a zis că mă poate salva printr-o operaţie, adică să îmi ia piele de pe fese şi să o pună pe picioare, însă mi-a cerut 1.000 de lei. Atunci nu aveam decât bani de mâncare, căci salariul meu este de 500 de lei, minimum pe economie, şi nu îmi permiteam astfel de cheltuieli. Doctorul în cauză m-a avertizat că voi ajunge la amputare“, adaugă bărbatul.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova spun ca nu a existat nicio plângere în acest sens. „Niciun bolnav nu a venit să sesizeze că un medic a cerut bani pentru o intervenţie, până la acest moment. Mai multe nu comentez“, a declarat conf. Dr. Florin Petrescu, manager SJU Craiova. Tiberiu Pârvu şi-a încercat norocul şi la Spitalul Judeţean din Timişoara. Acolo, spune bolnavul, medicul care l-a investigat i-a întins o listă cu materialele sanitare pe care trebuia să le cumpere: lamă de bisturiu, aţă chirurgicală, perfuzii şi seringi care ar costa 2.000 de lei. 

Craiova: Prof.dr. Mihai Ionac.

Prof.dr. Mihai Ionac, şeful secţiei de Chirurgie Vasculară (foto sus), spune că lipsurile din spital îl determină, pe el şi pe alţi colegi, să recurgă la asemenea practici.Pacientul s-a prezentat pentru internare cu o trimitere de la Craiova, acuzând dureri la nivelul unui picior. I-am acordat o consultaţie, în urma căruia am stabilit că boala era în stare avansată, fiind nevoie de o operaţie urgentă. Întrucât spitalul nu mai are nici măcar mănuşi să ne ofere în timpul operaţiilor, pacientul a primit o foaie stas cu obiecte care trebuie cumpărate pentru operaţie. Nu e o noutate la noi ca pacienţii să cumpere diverse obiecte sanitare necesare intervenţiilor chirurgicale. Dacă domnul pacient nu îşi permite toate acele obiecte, care nu sunt absurd de scumpe, ajungem la înţelegere. Nu ar fi pentru prima oară când cadrele medicale plătesc operaţia, iar pacientul înapoiază banii în rate”, a declarat prof.dr. Mihai Ionac.

image

Dr. Gheorghe Nodici, directorul medical al unităţii spitaliceşti (foto sus) a spus că va demara o anchetă internă în acest caz. “E clar că vom declanşa o anchetă. E revoltător ce s-a întâmplat, mai ales că farmacia spitalului are stocuri de medicamente, dar şi de obiecte sanitare. Nu înţeleg ce face domnul Ionac şi cum de îşi permite să să îi îndrume pacienţii spre o singură farmacie privată. Mâine (miercuri), când se întoarce din concendiu, domnul Ionac va avea de dat explicaţii. Cât despre pacient, îi garantez că poate să vină se se opereze fără să îşi cumpere nimic", a afirmat dr. Gheorghe Nodici.

                              

Craiova
image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite