Craiova: Un inventator oltean a brevetat foarfeca bună la toate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olteanul este mândru de invenţia lui
Olteanul este mândru de invenţia lui

Nicolae Macavei (75 de ani), din Craiova, se laudă că a inventat foarfeca multifuncţională.Olteanul a primit în 1995 chiar de la preşedintele UNESCO, la Iaşi, un brevet de invenţie pentru unealta lui.

Bărbatul susţine că foarfeca multifuncţională nu măsoară mai mult de 15 centimetri, poate să fie purtată în buzunar şi poate fi folosită la tăierea viei, ierbii şi a crengilor. În plus, i se pot ataşa un cuţit, un ferăstrău şi o seceră. La noi în ţară, invenţiile nu sunt apreciate aşa cum ar trebui. În schimb, cei din Italia, Germania sau Franţa au fost încântaţi de invenţiile mele şi au eliberat documentele oficiale imediat cum au văzut foarfeca multifuncţională. Sunt mândru de lucrarea mea", a spus Nicolae Macovei.

image

Are 14 invenţii şi nouă brevete

Bărbatul a lucrat mai bine de 30 de ani la Fabrica de Maşini şi Unelte de la Craiova, fosta 7 Noiembrie, ca maistru principal. Nicolae Macovei povesteşte că în 1970 a inventat maşina de călit. Era un utilaj necesar pentru uzina în care îşi desfăşura activitatea. Aşa că nu a mai stat mult pe gânduri şi în doi ani a pus în funcţiune maşinăria de care se folosesc şi acum cei care lucrează acolo. „Am 14 invenţii şi nouă brevete, dar nu mi-au fost întotdeauna de ajutor. Unii colegi erau invidioşi şi făceau tot posibilul să îmi bage beţe în roate. Mă bucur însă că a rămas ceva în urmă. Maşina de călit se foloseşte la îndreptarea metalelor", a mai povestit inventatorul.  

image

Nu a reuşit să le vândă

Nicolae Macovei mai poves¬teşte că oamenii nu au bani să cumpere invenţiile lui. „Cine-mi dă mie 500 de dolari pe o foarfecă. Am fost la expoziţii, iar toată lumea a apreciat munca mea, dar cam atât. Asta este situaţia, trebuie să mă împac cu ea", a încheiat olteanul.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite