Craiova: Un doctor a fost ucis de fratele unui bolnav. Criminalul fusese beat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Interlopii din Oltenia fac legea chiar şi la spital.
Craiova: Interlopii din Oltenia fac legea chiar şi la spital.

Un medic de familie din Banat a murit în urmă cu doi ani, după ce fratele unei paciente l-a înjunghiat. În Iaşi, angajaţii unităţilor de primire urgenţe primesc frecvent palme şi chiar pumni de la bolnavi. Oltenia este fruntaşă la capitolul înjurături la adresa cadrelor din sănătate.

Ultimul caz care a indignat personalul medical din toată ţara este al unei doctoriţe de la Spitalul Universitar, care ieri a fost atacată de un pacient, în timp ce încerca să-i ofere acestuia tratament psihiatric. Ea s-a ales cu răni pe faţă, pe cap şi pe mâini. Agresorul este acum internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Obregia".

Citeşte AICI   toate detaliile accidentului:

Un bolnav psihic şi-a înjunghiat medicul psihiatru

Dr. Dan Velceleanu (53 de ani), din localitatea timişeană Gelu, a murit în vara anului 2008, omorât de fratele unei paciente cu probleme psihice. Din cercetările poliţiştilor, s-a stabilit că mama bolnavei îi ceruse medicului de familie să-i prescrie anumite medicamente pentru fiica sa, dar acesta refuzase pentru că nu primise noile tipizate pentru reţetele compensate.

I-a înfipt cuţitul în gât

Enervat că mama nu a venit cu medicamentele pentru sora sa, Vasile Sauca (41 de ani) s-a dus să-l ia la rost pe doctorul Velceleanu. Când a văzut că nu-l poate îndupleca, bărbatul a înfipt un cuţit în gâtul medicului, ucigându-l pe loc. Poliţiştii au descoperit că agresorul consumase alcool, înainte de a săvârşi fapta. Bănăţeanul, care a primit 18 ani de închisoare, îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Arad. Autorităţile din sănătate au ieşit la rampă şi au condamnat practicile din spital, mai ales pe cele din camerele de gardă, unităţile de primiri urgenţe şi serviciile de ambulanţă, prin care victime sunt chiar cadrele medicale.

Preşedintele Colegiului Medicilor: "Cum s-a ajuns aici?"

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) spune că vinovaţi pentru aceste întâmplări sunt jurnaliştii şi politicienii. “Cum s-a ajuns aici? S-a ajuns pentru că decidenţii, politicienii, mass-media au declanşat o campanile care a instigat la ură asupra unui întreg corp profesional. A murit un medic şi nu trebuie să uităm sacrificiul lui. Trebuie să ne adunăm şi să reacţionăm în aşa fel încât incompetenţii, inconştienţii, demagogii să nu mai poată să-şi impună punctul de vedere”, a scris prof.dr. Vasile Astărăstoae pe site-ul CMR.

Medic din Iaşi: "Realitatea este halucinantă"

Doctorii din România şi-au manifestat regretul pentru moartea colegului şi chiar au iniţiat legi prin care aceste acte de violenţă să fie considerate infracţiuni. “Realitatea este halucinantă. Am ajuns să-i ucidem pe cei care ne pot salva. Numai în acest an, la unitatea noastră au fost cinci astfel de cazuri, când cei care au venit să se trateze au sărit la doctori să-i lovească”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Urgenţe “Sf. Ioan”, Iaşi.

Oltenia, "raiul" înjurăturilor

Nici în sudul ţării situaţia nu este mai bună. Oltenii se pricep de minune, spun medicii, la înjurători şi vorbe de ocară. “Se întâmplă frecvent ca pacienţi sau însoţitori, unii dintre ei aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, să vorbească urât angajaţilor spitalului sau să-i îmbrâncească”, a declarat dr. Luciana Rotaru, medic coordonator UPU, Spitalul Nr. 1 din Craiova. Dacă reprezentanţii spitalelor aruncă vina pe cei care calcă pragul instituţiilor, românii sunt de altă părere. “Uciderea unui medic în excerciţiul funcţiunii nu poate fi trecută neobservată, cum se pare că va fi. Nu sunt de vină doar decidenţii, media şi nivelul de cultură al populaţiei, ci în mare măsura lipsa de solidaritate a corpului medical. Cred că este necesar un protest colectiv, o petiţie la scară naţională, care să solicite în primul rând reabilitarea imaginii medicului în societate, redobândirea respectului comunităţii”, a acris Irina Strambu pe site-ul CMR.

Asigurat în sănătate: "Ce a generat această dramă? Un sistem de sănătate găunos"

Un alt român crede că problema de fond nu se află la bolnavi, ci la nivelul sistemului. “Un medic a fost injunghiat pentru ca nu a putut prescrie niste medicamente aflate pe o lista ce nu aparuse in Monitorul Oficial… Cine-i vionovat? Sistemul de sănătate din România. Dar în acest caz, înca o dată întreb, singurul vinovat este criminalul? Ce a generat această dramă? Un sistem de sănătate găunos”, este de părere Petru Iosipescu.

De ce crezi că s-a ajuns ca doctorii să fie atacaţi chiar de bolnavi?

Puteţi lăsa un comentariu la acest articol sau relata despre alte cazuri similare atât pe site-ul cotidianului, cât şi pe adresa de e-mail gabriela.popescu@adevarul.ro. Pentru ca opiniile dumneavoastră să fie folosite în cadrul altor materiale pe această temă, vă rugăm să vă scrieţi întregul nume şi eventual să trimiteţi o fotografie, pentru a ilustra textul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite