Tupeu de bugetar nervos: cum îşi dă o secretară ochii peste cap de faţă cu bolnavii, într-un spital din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii bolnavi de la Spitalul Nr 1 din Craiova spun că angajaţii din sistem sunt tot mai nervoşi, în ultima perioadă.
Unii bolnavi de la Spitalul Nr 1 din Craiova spun că angajaţii din sistem sunt tot mai nervoşi, în ultima perioadă.

În spitalele din România este balamuc: bolnavi scandalagii, medici indiferenţi, asistenţi-fantomă şi secretari nervoşi. Mai mulţi olteni intervievaţi cred că ţara s-a întors cu susu-n jos.

Sistemul de sănătate din România  este putred. O spun autorităţile, o resimt medicii şi pacienţii, care sunt nevoiţi să-şi achiziţioneze tot, dacă ajung să fie internaţi: începând de la algocalmin până la perfuzii. Unele cadre s-au resemnat că trebuie să opereze cu bisturiu procurat de pacient, iar bolnavii nu mai comentează şi îşi rup de la gură, ca să-şi asigure tratamentul de pe-o zi pe alta.


Gongi la bolnavi, parfum la manageri


Angajaţii nu mai văd vreo soluţie pentru redresarea sistemului şi cred că în România va fi din ce în ce mai rău. "Nu ştiu cum o să fim peste câţiva ani, o să ajungem să facem medicină ca-n Evul Mediu", este de părere dr. Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Dolj. În timp ce managerii unităţilor medicale dau din coate şi se plâng întruna că nu au bani să doteze spitalele cu aparatură sau să schimbe câte-o piesă, acolo unde este necesar, rezidenţii se vaită cu nu-şi mai permit să supravieţuiască în ţară, cu un salariu de 800 de lei. "Facem foarte multe gărzi şi suntem plătiţi destul de puţin. Trăim la limita decenţei", recunoştea dr. Alina Stoenac, din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Nr 1 din Craiova. Clădirile instituţiilor sunt dărăpănate, renovări nu au mai fost făcute de ani buni, condiţiile de spitalizare sunt sub orice critică: toalete insalubre, chiuvete sparte, saloane cu goange, mâncare doar pe bază de orez şi cartofi, pereţi mucegăiţi şi lenjerii pătate. Asta în timp ce cabinetele directorilor sunt luminoase, cu draperii brodate, fără urmă de insecte şi cu mobilier de lux.  Acesta este peisajul din sănătate şi nimeni nu pare să găsească o scăpare.


Bolnavii îşi spun oful


Mai grav este, susţin bolnavii, că şi comportamentul angajaţilor din sănătate a fost afectat de situaţia economică. Pacienţii spun că unii doctori abia îi bagă în seamă, că asistenţii medicali se plimbă prin spitale ca fantomele, fără să reacţioneze la suferinţa acestora, în timp ce secretarele au căpătat un tupeu extraordinar. Mai mulţi bolnavi din Oltenia ne-au povestit cum au fost trataţi în instituţiile din Dolj, unde au venit cu speranţa că vor fi vindecaţi. Maria S.  (30 de ani) spune că zilele trecute a rămas surprinsă când o secretară de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova a luat-o la rost, fără motiv. "M-am dus la dermatolog, pentru că aveam nişte pete pe mâini şi schiopătam. Îmi ieşise şi o formaţiune mare la picior care îmi dădea nişte dureri groaznice. Am avut toate actele în regulă, pentru că sunt asigurat. Medicul a analizat zonele care îmi făceau probleme, după care m-a rugat să merg în policlinică, să completez câteva hârtii. Aşa am şi făcut" , îşi aminteşte Maria.


Criza şi tupeul se adâncesc, spun oamenii


Tânăra spune că, după ce s-a întors la Secţia de Dermatologie, i-a înmânat actele secretarei, la solicitarea acesteia. Numai că reacţia a fost neaşteptată. "Şi-a dat ochii peste cap, s-a strâmbat la mine şi mi-a zis, de parc-ar fi vorbit cu un animal, că nu am actele în regulă şi să vin altă dată. Mi-a spus: « Domnişoară, ce nu ai înţeles? Nu am spus destul de clar? Am aplecat capul, m-am ruşinat şi am părăsit camera. Dar aveam actele în regulă, numai că nu se uitase ea pe toate foile", a adăugat olteanca. Aceasta spune că se pregătea să plece din spital când, pe hol, s-a întâlnit cu medicul care a rugat-o să intre în cabinet pentru consultaţii. Când a auzit întâmplarea, medicul i s-a adresat respectuos, spune fata. "A zis să ne întoarcem şi, când ne-am apropiat de secretară, mi-a zis blând că e totul bine, să nu-mi fac griji, să nu mă sperii, că mă va consulta. S-a uitat pe acte şi a văzut că erau complete. În timp ce secretara se uita înspre noi, medicul a zis, cu voce încurajatoare: «Stai liniştită, te voi îngriji imediat!». Dar mi-a vorbit frumos. Asta a contat cel mai mult. Nu m-a indignat că secretara mi-a respins actele, ci modul în care a făcut acest lucru. Practic se răstea la mine. Tonul contează foarte mult. Mai ales că aveam o durere groaznică la picioare şi abia puteam face un pas, trebuia să să se gândească la suferinţa mea, vedea cum mergeam şi aveam ochii plânşi", a completat Maria.

Tupeu de pacient de bani gata, la uşa unui cabinet medical: "Du-te, bă, din faţa mea, că-mi iei aerul şi mă enervez! Fă paşi!"


Ce spun bolnavii despre comportamentul angajaţilor din spitale:


Ion Braciu (68 de ani), pensionar: "Sunt cam nervoşi, ne e nouă jenă să-i apucăm de vorbă, să le spunem ce ne doare. Într-adevăr, secretarele sunt mai fără suflet, nu prea le pasă de noi şi de obicei ne vorbesc de sus", ne-a spus bătrânul.


Valentina Stana (40 de ani), vânzătoare: "Unii medici, chiar dacă nu le dăm nimic, nu se poartă cu noi cu dispreţ. Sunt de treabă unii. Dar nu ţin minte multe zile când secretarele să îmi răspundă cu omenie. Parcă ele ar fi doctoriţe", este de părere femeia.


Rămâi pe craiova.adevarul.ro pentru a afla câte plângeri referitoare la comportamentul angajaţilor au fost depuse de către bolnavi la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Tot pe craiova.adevărul.ro. veţi vedea un fotoreportaj cu imagini de la cel mai mare spital din Oltenia.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite