Tupeu de pacient de bani gata, la uşa unui cabinet medical: "Du-te, bă, din faţa mea, că-mi iei aerul şi mă enervez! Fă paşi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holurile Spitalului Nr. 1 din Craiova sunt pline de bolnavi.
Holurile Spitalului Nr. 1 din Craiova sunt pline de bolnavi.

Tinerii de bani gata care ajung la spitalele din România sunt convinşi că li se cuvine tot respectul din partea bolnavilor săraci şi că sunt îndreptăţiţi să intre primii la consultaţii. Comportamentul lor lasă de dorit.

La intrarea în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova este mare agitaţie, la această oră. În policlinică, oamenii, majoritatea de la ţară, se învârt ca într-un mall. Nu ştiu de capul lor. "Unde e Cardiologia? Pe care parte?", se aude vocea unui bătrân, în timp ce urcă scările. Un necunoscut îl lămureşte: "O iei înainte trei paşi, faci la dreapta şi în faţă e un cabinet. Scrie pe el Cardiologie", îi explică acesta. Bolnavul rătăcit îl priveşte cu neîncredere. "Sunt de-al locului, le ştiu pe toate în spitalul ăsta", adaugă "ghidul".  Bătrânul dă din cap, în semn de mulţumire, şi-şi continuă drumul. Îi ascultă sfatul.

Consultaţiile cu programare, doar pe hârtie

Holul din dreapta este supraaglomerat. Pacienţii îşi fac loc prin mulţime cu coatele. La Clinica de Dermatologie, un rând de vreo şase persoane se uită lung pe afişele de pe uşă. "S-o intra cu programare?", se întreabă o doamnă bine îmbrăcată, care are o coafură extravagantă. Vecinul, un bărbat trecut de 60 de ani, îşi dă cu părerea: "Ei, aşa scrie pe hârtiile astea, dar cine să mai ţină cont de ele? Dacă aştept de-azi dimineaţă, n-o să mă bage înăuntru deseară, ca aşa scrie pe programare... Vin aici aproape în fiecare zi, nu am văzut să se respecte lucrurile astea", vorbeşte pensionarul, ca pentru toţi bolnavii. Cei care îl ascultă schiţează un zâmbet, satisfăcuţi că nu îşi vor petrece ziua prin spital, pentru câteva analize. Maria S., o tânără de 30 de ani, aşteaptă să o vadă medicul. Are câţiva negi pe mâna dreaptă şi o verucă pe talpă. Îi este teamă. "Măcar de-oi scăpa şi de asta... Ce mi-o face, numai să treacă mai repede", este dorinţa Mariei. Trebuie să intre la consultaţie. Are şi programare. Urmează câteva clipe de tăcere. Un tânăr, tot de vreo 30 de ani, se repede la uşă. "Vedeţi că intru şi eu puţin. Am treabă!", spune acesta, adresându-se tuturor. Nimeni nu ripostează.

"Lasă-mă, tataie, nu am timp de pierdut!"

După câteva secunde, un alt bătrân, aflat mai în spate, şopteşte supărat: "Dar nu e voie să năvălim aşa, fără să avem programarea la mână. Uite colo, în faţă, te duci la doamna cu părul negru şi-i spui că ai nevoie la dermatologie. Rezolvi repede", îi explică bolnavul noului venit. Tânărul îşi iese din sărite. "Lasă-mă, tataie, că nu am timp de pierdut pe-aici. Stau puţin, scăpaţi de mine repede", se răsteşte tânărul. Urechea dreaptă este înţepată de doi cercei galbeni. Blugii de firmă, cu câteva tăieturi în zona genunchiului, şi lanţul gros de aur de la gât, arată că nu este sărac. Bătrânul nu se intimidează. "Dac-ar fi să intrăm care cum ne taie capul, ar fi harababură. Hai să avem răbdare, că nu e niciunul dintre noi sănătos! Nu am ajuns aici de bine. Toţi vrem să plecăm odată la casele noastre", adaugă bătrânul. Tânărul parcă nu-l aude. Deschide uşa cabinetului şi o trânteşte. Bătrânul îşi spune morala: "Tineretul din ziua de azi nu mai are niciun respect. Dacă ne văd mai amărâţi şi fără ajutor, ne-ar călca în picioare. Dar nu-mi fu frică. Ce să-mi facă atâta, că nu o să mă omoare în spital?", vorbeşte acesta.

"Du-te, bă, din faţa mea! Fă paşi!"

După aproape zece minute, tânărul cu lanţ de aur şi blugi tăiaţi iese furios din cabinet. Se pune în faţa bătrânului şi dă impresia că vrea să treacă prin el. "Du-te, bă, din faţa mea, că-mi iei aerul şi mă enervez! Fă paşi!", spune, pe un ton ridicat. Bătrânul este galben la faţă. Nu zice nimic. Se dă la o parte, sfios. Tânărul se îndepărtează grăbit. Pensionarul trage o concluzie: "Să nu te pui cu ăştia, că n-o scoţi la capăt! Mai bine stăm în banca noastră, ca să trăim liniştiţi", încheie bolnavul.

Medicii spun că s-au săturat de atitudinea unor bolnavi care nu se conformează regulamentelor instituţiei şi care se comportă ca-n junglă. "Bolnavii fumează pe holuri, deşi este interzis, stau toată ziua cu cafelele în mână şi mulţi sunt scandalagii. Nu ştiu ce se întâmplă, dar pacienţii nu mai au răbdare să fie trataţi, se enervează foarte repede şi nu mai arată respect unii faţă de alţii. Şi consultaţiile urmează o schemă, şi aici există o ordine...", a declarat dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Nr. 1 din Craiova.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite