Craiova: Transportul în comun intră în era hi-tech

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Craiovenii vor avea parte, în următorii trei ani, de un sistem modern de transport, implementat deocamdată la nivel experimental. În cadrul proiectului Modern, “porţia” Craiovei este de trei milioane de euro.

Tramvaie modernizate astfel încât să consume mai puţină energie electrică, autobuze care merg cu biodiesel, sisteme de e-ticketing, supraveghere video în staţiile de transport în comun şi panouri care să anunţe călătorii unde este autobuzul pe care îl aşteaptă sunt doar câteva dintre măsurile concrete care ar trebui luate în cadrul proiectului MODERN, în cadrul căruia Craiova este coordonator şi care include alte trei oraşe europene: Brescia din Italia, Vitoria din Spania şi Coimbra din Portugalia. Practic, o parte din transportul în comun, dar şi din traficul rutier din Bănie ar trebui coordonate exclusiv electronic. Deşi autorităţile locale şi Regia Autonomă de Transport sunt beneficiarii proiectului, cei care îl coordonează sunt membrii echipei IPA din Craiova. „Noi prezentăm bunele practici promovate în Uniunea Europeană şi le legăm de priorităţile de dezoltare ale Primăriei Craiova. Astfel am ales câteva direcţii de implementare, legate strâns între ele, însă totul va fi făcut la nivel demonstrativ”,a spus Gabriel Vlăduţ, şeful proiectului. Finanţarea totală pentru cele patru oraşe este de 15 milioane de euro, iar din aceşti bani Craiova are suma de trei milioane de euro.

Un proiect mai aproape de nevoile oraşului

Craiovenii sunt de părere că atât autorităţile locale cât şi cei care coordonează proiectul ar trebui să ţină mai mult seama de realităţile din oraş. „Văd că au un sistem prin care vor şti în orice moment unde se află un autobuz, ca să nu mai întârzie. Mă întreb însă cum vor împiedica întârzierile dacă se crează un ambuteiaj în trafic, aşa cum se întâmplă de multe ori la noi”, ne-a spus Claudia Zamfir, unul dintre craiovenii care s-au oprit ieri la cortul amplasat în Piaţa „Mihai Viteazul”, unde este promovat proiectul şi unde coordonatorii proiectului aşteaptă feedback de la locuitorii oraşului.


Vor să închidă traficul în centru permanent

Una dintre propunerile făcute în cadrul proiectului prevede închiderea permanentă a traficului rutier în centrul Craiovei. Potrivit echipei care gestionează proiectul, măsura este necesară pentru reducerea noxelor din centru şi va fi contracarată prin construirea pasajelor subteran şi suprateran din centrul oraşului. „Primăria a făcut deja un prim pas în acest sens, închizând traficul în weekend”, a spus Gabriel Vlăduţ.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite