Liceenii, faţă-n faţă cu psihologul: "Fumăm şi bem pentru că aşa e anturajul. Jocurile violente ne calmează"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au purtat un dialog cu psihologul la Biblioteca Judeţeană.
Tinerii au purtat un dialog cu psihologul la Biblioteca Judeţeană.

Elevii de la Liceul "Henri Condă" din Craiova au discutat astăzi cu un psiholog despre tutun, alcool şi jocurile pe calculator. Tinerii spun că de vină pentru multe dintre vicii este anturajul.

Întâlnirea a avut loc începând cu ora 12.00, la Biblioteca Judeţeană "Alexandru şi Aristia Aman" din Craiova. Mai mulţi tineri de la Liceul "Henri Coandă" au vorbit deschis cu psihologul Mihail Jianu despre problemele care îi macină, în cadrul unui proiect mai amplu, "Adolescenţi siguri pe ei într-o lume nesigură".

"Beau ca să se simtă mai bine"

Tutunul, alcoolul şi jocurile pe calculator au fost câteva dintre temele abordate de elevi. "Cei care se respectă, la un chef nu beau cantităţi industriale, ci atât cât să se simtă mai bine. Toţi cei care fumează în ziua de azi fac asta pentru că aşa văd la alţii, pentru că aşa e anturajul", este de părere Mihai Bratu, un tânâr extrem de implicat în activităţile extraşcolare. Una dintre preocupările psihologului Jianu a fost influenţa pe care jocurile pe calculator o au asupra copiilor. Liceenii au recunoscut că sunt împătimiţi ai internetului şi că petrec ore în şir în faţa monitorului, într-o lume virtuală. "Jocurile violente calmează. Statisticile o dovedesc", crede Vlad Mitran, susţinut de prietenul său, Mihai, care povesteşte că nu se dezlipeşte de calculator, mai devreme de patru ore. "Nu, mai mult de o oră jumătate nu este recomandat. Patru ore este prea mult. Dacă aceste jocuri te calmează pe moment, te-ai gândit ce efecte au pe termen lung?", a fost întrebarea specialistului în psihologia copilului.

Siguranţa de sine, între realitate şi teatru

Reprezentanţii bibliotecii explică rostul acestor şedinţe. "Sperăm ca siguranţa pe care aceşti tineri o afişează să fie reală, nu teatru, nu un mecanism de apărare. Încercăm să îi conştientizăm asupra pericolelor existente în societate, în viaţă, am ales să facem acest lucru printre rafturi, deoarece vrem să le spunem că informaţia, cartea, este o variantă de petrecere a timpului liber, una constructivă", a precizat Rodica Păvălan,  purtător de cuvânt al instituţiei de cultură

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite