Craiova: Terenul din Luncă, cumpărat la suprapreţ de primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali au decis în şedinţa de astăzi să achiziţioneze terenul de şapte hectare al pensionarei de 83 ani. Deşi experţii imobiliari susţin că valoarea unui metru pătrat în zona respectivă este de 11 euro, primarul Antonie Solomon spune că tranzacţia s-ar putea încheia la aproximativ 20 de euro.

Aleşii locali au aprobat în şedinţa de astăzi achiziţionarea bazei sportive „Constructorul“ de lângă Parcul Lunca Jiului, suprafaţă deţinută de pensionara de 83 de ani. Bătrâna a cumpărat terenul cu 300.000 de euro în urmă cu şase luni de la Răzvan Ovidiu Ţugui, patronul firmei Edeca Construct.  Deşi preţul urmeză să fie stabilit în urma unei negocieri directe cu propietarul, câţiva consilierii locali au ridicat această problemă, îngrijoraţi de faptul că municipalitatea ar putea să cheltuiească aproape un milion şi jumătate de euro pentru această tranzacţie.

Primarul ar vrea să o cumpere cu 20 euro

Propunerile aleşilor au fost demontate de primarul Antonie Solomon, care a aruncat vina pe arhitectul-şef al Primăriei, Mircea Diaconescu, numindu-l responsabil pentru initaţiativă. „Domnul arhitect este vinovat moral pentru acest proiect. El a propus extinderea parcului până aproape de malul Jiului. Acum nu putem să le dăm o sumă atât de mică. Preţul de 300.000 de euro pe care l-a plătit bătrâna la achitat este sub nivelul pieţei. Noi acum nu aprobăm suma, ci doar intenţia de cumpărare. Suma o stabiliţi dumneavoastră prin negociere“, a spus primarul sugerând că preţul unui metru pătrat în zona respectivă ajunge la 20 de euro. Afirmaţiile edilului sunt contrazise de experţii imobiliari care spun că în apropierea parcului Lunca Jiului, un metru pătrat se vinde cu 11 euro. În cele din urmă, proiectul a trecut de votul consilierilor cu doar un singur vot împotrivă.

Baza sportivă, suveică în returnările ilegale de TVA

Terenul pe care consilierii locali au fost de acord să îl cumpere a fost în trecut „minge de ping-pong” între mai multe firme implicate în celebrul scandal al returnărilor ilegale de TVA de la nivelul judeţului Dolj. Iniţial, baza sportivă de peste 70.000 de metri pătraţi a aparţinut societăţii Coremind, al cărei director a fost Emil Ţugui, tatăl lui Răzvan Ovidiu Ţugui, tânărul de la care Rosalia Gherghina a cumpărat terenul. De altfel, Răzvan Ţugui era pe atunci acţionarul majoritar al acestei societăţi. Coremind a vândut în 2004 suprafaţa către Dovimar Impex, care a înstrăinat-o, la rândul său, către Kira Group, patronată de „prinţul” returnărilor ilegale de TVA, Samir Sprînceană. De la Kira Group, terenul a ajuns în 2005 la altă societate a lui Sprânceană, Oltenia Network Cable. Odată cu izbucnirea la nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a scandalului returnărilor ilegale de TVA, Fiscul a pus sechestru pe baza sportivă în februarie 2006, pentru a recupera o parte din prejudiciul creat şi chiar a organizat o licitaţie pentru vânzarea bunurilor. La vremea respectivă, terenul a fost evaluat la 7,8 milioane lei. Numai că finanţiştii au avut parte de o surpriză: Coremind a reuşit să desfiinţeze în instanţă toate contractele de vânzare încheiate pe teren, pe motiv că Dovimar nu ar fi plătit preţul cerut. Astfel că Fiscul a rămas fără sechestru, iar Coremind a reintrat în posesia bazei sportive.

Familia Ţugui, în umbra marilor afaceri

SC Coremi, firmă patronată de tatăl lui Răzvan Ovidiu Ţugui, Emil Ţugui, a primit în 1997 lucrarea de reabilitare a Sălii Polivalente din Bănie. După ce firma a intrat în faliment, contractul a fost reziliat. Numele lui Emil Ţugui, decedat în primăvara anului trecut, apare într-un alt scandal, cel al „strămutaţilor de lux” din judeţul Gorj. Coremi a fost desemnată câştigătoare a unei licitaţii pentru construcţia casei lui Alexandru Busuioc, inspector guvernamental în perioada 2000-2004, răspunzător de judeţele Olteniei. Busuioc a fost acuzat că şi-a construit o vilă cu patru etaje din banii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, profitând de informaţii confidenţiale şi făcând fals după fals.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite