Craiova: Poluare cu ţiţei la Işalniţa! O conductă Petrom s-a fisurat, inundând 2.000 de metri pătraţi de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 2.000 de metri pătraţi de teren de pe raza comunei Işalniţa au fost poluaţi astăzi accidental cu ţiţei scurs dintr-o conductă aparţinând OMV Petrom.

Cel care a sesizat poluarea a fost primarul comunei, Eugen Bălan, care a alertat autorităţile judeţene de mediu şi Prefectura. La faţa locului s-au deplasat echipe Petrom care lucrează în prezent la remedierea fisurii produse la conductă, aceştia spunând că situaţia va reveni la normal în două-trei zile. Din primele informaţii, fisura s-ar fi produs la o conductă de tranzit dintre Brădeşti şi Gherceşti. Potrivit Gărzii Judeţene de Mediu, amendă primită astăzi de Petrom este a patra primită de la începutul anului de grupul austriac pentru poluare accidentală sau pentru neîndeplinirea măsurilor dispuse de Garda de Mediu. De fiecare dată, compania a plătit amenda în 48 de ore astfel încât nu a mai scos din buzunar decât 25.000 de lei, deşi incidentele de acest gen sunt tot mai dese. "Din cauza coroziunii conductelor se pot produce astfel de incidente. Imediat după ce am aflat, a fost adus proprietarul terenului pentru a se încheia un proces-verbal de despăgubiri", a spus Daniel Lungu, şeful Serviciului Producţie din cadrul Petrom din zonă. Specialiştii estimează că până în prezent 900 de litri de ţiţei s-au scurs pe pământ, substanţa fiind colectată de echipele Petrom. Ilie Tudose, proprietarul terenului poluat, a declarat că aşteaptă la despăgubiri serioase din partea Petrom atât pentru muncile agricole pe care a apucat deja să le plătească, cât şi pentru cantitatea de porumb pe care urma să o producă. "Nu e prima dată când se întâmplă. A mai fost şi acu' nu ştiu câţi ani. Eu sper să îmi dea banii, că eu cu pământul ăsta nu mai fac nimic. S-a dus toată munca mea!", a spus Tudose.

Prezent la faţa locului, prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat că întreaga situaţie va fi analizată şi prezentată autorităţilor de mediu de la Bucureşti, având în vedere că neglijenţa Petrom devine tot mai evidentă în judeţul Dolj. Prefectul declarase ieri în cadrul unei conferinţe de presă că Petrom face prăpăd în nordul judeţului, acolo unde are amplasate sonde dar şi conducte de ţiţei, pe care nu le întreţine corespunzător. "Nu sunt profet dar chiar ieri am avut o discuţie despre poluările Petrom. Ei spun că nu au ce face, că e istorică şi că e treaba statului român cum se descurcă. Dar nu poţi să iei numai profitul, iar tu, cel care poluezi, să nu plăteşti. Voi face o analiză împreună cu Garda de Mediu şi vom prezenta situaţia Ministerului Mediului precum şi prim ministrului",a spus Giugea.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite