Craiova: Teodora Filipescu este olimpică naţională la Biologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o distanţă de patru locuri de lotul pentru competiţia internaţională şi cu 190 de puncte din 200 câştigate la Timişoara, eleva Colegiului Fraţii Buzeşti a intrat în echipa celor mai buni.

De câteva zile, Teodora Filipescu se bucură din plin de reuşita de la Olimpiada Naţională de Biologie. Este pentru prima dată când izbuteşte să intre într-o competiţie la acest nivel. A muncit mult pentru premiul I, câştigat la Timişoara. „Mi-am depăşit propriul record la ore petrecute în vârful patului învăţând, de la 5 am ajuns la 10“, spune Teodora.  Adolescenta s-a numărat de curând printre cei peste 270 de elevi premiaţi de Colegiul Naţional Fraţii Buzeşti pentru rezultatele de la fazele judeţene. Ambiţioasă, Teodora şi-a pus deja în gând ca anul viitor să fie unul dintre membrii echipei româneşti care va intra în competiţie pe plan internaţional. Între timp va definitiva câteva proiecte. Unul este susţinerea testului Cambridge.

Vrea să fie medic în Anglia

Îşi priveşte viitorul cu seninătate şi foarte mult realism. Deşi este abia în clasa a XI-a, Teodora Filipescu ştie foarte bine ce drum să urmeze în viaţă. Inspirată de profesia bunicilor ei, tânăra s-a hotărât să devină medic. Dacă în primul an de liceu era fascinată de genetică şi se imagina cercetător, odată cu studiul anatomiei omului a înţeles că alta îi va fi traiectoria profesională. În plus, îi place să socializeze, să comunice cu oamenii, iar medicina i se pare locul potrivit pentru ea.


„Cred că este o satisfacţie extraordinară să vină omul pe targă şi să plece pe propriile picioare“, mărturiseşte adolescenta. Consideră că România nu oferă un mediu propice pentru exersarea profesiei de medic şi ar fi „muritoare de foame“ pentru că nu imaginează luând bani de la oameni bolnavi şi neajutoraţi. După ce a văzut aproape toată România şi câteva alte câteva ţări ale Europei, pune punctul pe „i“ şi spune că Anglia a uimit-o cu gradul ridicat de civilizaţie. „Mi-ar plăcea să trăiesc în Londra, chiar să lucrez acolo“, mărturiseşte ea. 

La concursuri, dintr-a cincea

Teodora Filipescu se consideră o elevă norocoasă pentru că a avut parte de dascăli foarte buni. Aşa se explică îndrăzneala de a merge la concursuri încă din vremea gimnaziului, la discipline ca geografia, engleza şi româna. Pentru succesul de la biologie îi este recunoscătoare profesoarei Genelia Petrescu, pe care o include în categoria educatorilor care au cunoştinţe bogate şi se dedică elevilor. „Mi-a întrecut orice fel de aşteptări. Mi-a dat încredere, lucru ce a contat mult pentru mine“, afirmă tânăra, care nu ezită o clipă să investească banii câştigaţi la competiţii în cărţile recomandate de profesoara sa. 

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite