Craiova: "Ţeapă" cu fonduri europene. Un ONG din Bucureşti le promite firmelor proiecte pe programe fictive în schimbul sumei de 300 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii unui ONG se oferă să ajute companiile să obţină bani europeni în schimbul sumei de 300 de lei. Angajaţii organizaţiei nonguvernamentale din Bucureşti caută firme din ţară fără datorii, dar care nu sunt eligibile pe programe europene, pretinzând că ONG-ul „are trecere“ pe lângă Ministerul Finanţelor.

Reţeta înşelătoriei pregătite de organizaţia Uniunea pentru Accesarea Integrală a Fondurilor Comunitare Europene Alocate Ţării Noastre Pentru Perioada 2007-2013, cu sediul în Bucureşti, este simplă: reprezentanţii ONG-ului colindă ţara în lung şi în lat căutând firme fără datorii, dar declarate neeligibile pe programe europene.  Este şi cazul unei societăţi din Craiova, contactată de reprezentanţii organizaţiei în cursul lunii aprilie.
„Ne-au întrebat dacă vrem să luăm fonduri europene şi ne-au spus că ei ne pot ajuta să le obţinem. De la început mi s-a părut ceva suspect pentru că, înainte să fim contactaţi de acest ONG, am încercat timp de trei ani să aplicăm pentru programe europene. Ni s-a spus, de fiecare dată, că nu suntem eligibili pentru că Uniunea Europeană nu finanţează activităţi de comerţ“, ne-a spus Dorel Stancu, directorul unei firme din Bănie care se ocupă de comercializarea ţiglei metalice pentru acoperişuri.

Proiecte pe 300 de lei

În cadrul unei discuţii la care a participat şi reporterul „Adevărul de Seară“, reprezentanta organizaţiei a explicat conducerii firmei faptul că pot obţine un ajutor de minimis în valoare de 200.000 de euro de la Ministerul Finanţelor fără a fi nevoie de vreo cofinanţare, deşi au precizat că e vorba de fonduri europene. Pretenţiile ONG-ului ţepar nu au fost deloc mari.
„Pentru început trebuie să daţi o sumă de 300 de lei care reprezintă comisionul pentru analiza dosarului. Noi vom face apoi proiectul şi îl vom depune direct la Ministerul Finanţelor. Dacă proiectul va fi aprobat, veţi plăti şi 4 la sută din valoarea acestuia, comision de succes“
, le-a spus reprezentanta ONG-ului celor de la firma craioveană. Aceasta a precizat că Uniunea este una dintre cele cinci „agreate“ de minister pentru consultanţă şi că linia de finanţare se va deschide pe 25 mai.

Ministerul Finanţelor nu mai dă ajutoare

Că ONG-ul era de fapt în căutare de fraieri dispuşi să renunţe la sume mici de bani pentru a pune mâna pe fonduri UE de sute de mii de euro fără prea mult efort o dovedeşte răspunsul primit în acest caz de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP). „Ministerul Finanţelor Publice, prin Unitatea de implementare a derulat în perioada 2007-2011 schema de ajutor de minimis instituită prin H.G. nr. 1164/2007 privind acordarea de ajutoare de minimis pentru dezvoltarea sau modernizarea întreprinderilor. Potrivit H.G. nr. 1164/2007 ajutorul de minimis se acordă de la bugetul de stat şi nu din fonduri europene. Bugetul acestei scheme a fost epuizat la data de 7 iunie 2010“, se arată în răspunsul remis de Biroul de presă al MFP.
În plus, reprezentanţii Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale au precizat că au mai auzit de astfel de cazuri şi atrag atenţia firmelor să nu se lase înşelate, precizând că au existat şi cazuri în care Ghiduri ale Solicitantului au fost puse la vânzare pe internet. "Firmele trebuie să ştie că nu se dau fonduri europene pentru activităţi de comerţ. Pentru că ne-am mai confruntat cu astfel de cazuri, atragem atenţia firmelor să aibă grijă ce firmă de consultanţă îşi aleg şi să se documenteze temeinic. În plus, am mai avut cazuri în care pe internet au fost cumpărate Ghiduri ale Solicitantului, iar pe ghid este trecut numărul nostru de telefon. Toate aceste materiale sunt gratuite, iar oamenii nu trebuie să se lase păcăliţi",au declarat pentru "Adevărul de Seară" reprezentanţii ACIS.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite