Craiova: Taxele îi lasă pe olteni fără maşini străine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa de primă înmatriculare care s-a scumpit la începutul anului îi face pe olteni să nu mai cumpere autoturisme de peste hotare.

Tot mai puţini doljeni cumpără maşini din străinătate, potrivit statisticilor. Dacă în primele trei luni ale anului trecut, peste 160 de persoane din judeţul Dolj îşi înregistrau maşini second-hand aduse din Germania sau Bulgaria, cifra s-a redus la jumătate în 2011.

Maşinile din Germania, preferate de olteni


„Sunt câte 60 de maşini înmatriculate pe lună, din ianuarie până în prezent. În aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul era dublu. Valul mare de achiziţii ale acestor autoturisme a fost în lunile noiembrie şi decembrie, când s-a anunţat scumpirea taxei de primă înmatriculare“, a declarat Mihai Sdreală, directorul Registrului Auto Român (RAR), filiala Dolj. „Este şi criza o cauză a acestei situaţii, însă principalul motiv este taxa care, de la 1 ianuarie, aproape s-a dublat pentru maşinile cu capacitate de peste 2.500 de metri cubi. Spre exemplu, pentru un autovehicul care are 3.000 de metri cubi, taxa a crescut cu câteva mii de euro. Pentru cele sub 1.500 de metri cubi, taxa s-a mărit cu câteva sute de euro. Partea bună este însă că şoferii sunt mai atenţi la ce-şi cumpără, nu mai dau banii aşa uşor, până nu verifică bine calitatea achiziţiei“, a declarat Mihai Sdreală. Oltenii nu s-au mai înghesuit nici la maşinile noi. De la începutul anului au fost importate din ţări precum Germania, Austria şi Franţa 160 de autoturisme. „S-a înregistrat o uşoară scădere a vehiculelor înmatriculate în parcul auto, cu circa 7 la sută“, a declarat Maria Vasile, şef Serviciu Permise Auto şi Înmatriculări Dolj.


„Cresc birurile  de la o zi la alta“

Sandu Cristian (48 de ani) din Sadova spune că în urmă cu doi ani a cumpărat un autoturism din Italia, cu 26.000 de euro, dar că în prezent nu şi-ar mai permite acest lux. „Cu taxa asta mare, cum să-ţi permiţi să mai iei maşini? Cresc birurile astea de la o zi la alta, nu mai ai cum să întreţii o maşină. Eu am plătit 6.000 de euro pentru înmatriculare, dacă o luam acum, mai dădeam vreo 3.000 de euro“, ne-a spus bărbatul.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite