Bacteriile întâlnite la şoareci şi căprioare infectate pun pe jar oltenii. Medicii avertizează că în România s-a declanşat o boală rară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii avertizează că în această perioadă au apărut foarte multe cazuri de pacienţi înţepaţi de insecte. Specialiştii spun că riscurile pentru persoanele care ignoră semnele se pot alege cu probleme neurologice şi cardiace.

Zeci de doljeni s-au prezentat în această lună la dermatologi, după ce au văzut că pielea le înroşeşte în mod suspect. Doctorii susţin că aceste simptome nu par îngrijorătoare, însă ascund o boală de care s-a auzit foarte puţin în România.  "În general, vara apar aceste cazuri, iar ele trebuie tratate în timp util, altfel pot avea efecte dezastruoase. Spre exemplu, există muşcăturile de căpuşă Ixodes, care dau o boală numită Borelioză. Căpuşele transmit omului o bacterie care este de obicei întâlnită la căprioare şi la şoareci", a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, specialist în dermatologie.

Bacterii luate de la animale infectate

Boala Lyme, cunoscută şi sub denumirea de Borelioză sau boala muşcăturii de căpuşă, este o infectie cauzata de bacteria Borrelia burgdorferi. Aceasta bacterie este intalnita de obicei la animale precum soarecii si caprioarele. Capusele Ixodes pot lua bacteria cand musca un animal infectat, apoi o pot transmite la om, care poate face boala Lyme. Despre Borelioză se stie prea putin in Romania.

Primul semn, roşeaţa în zona înţepăturii

Medicii spun că oamenii trebuie să se prezinte la un specialist, la primele semne. "Apare o roşeaţă localizată şi se poate extinde, dacă nu este tratată. În aceste cazuri, se administrează antibioticele, însă doar la recomandarea medicului. Fără aceste antibiotice, se poate ajunge la afectarea ganglionilor, a inimii şi chiar a sistemului nervos. Evoluţia bolii este stadială şi poate avea loc în câteva săptămâni, luni sau chiar ani. Adică să apară roşeaţa la un moment dat, starea bolnavului să se amelioreze, însă la un interval de timp, mai scurt sau mai îndelungat, persoana în cauză să se trezească cu afecţiuni cardiace, neurologice, sau inflamaţii ganglionare", a completat dr. Ştefan Popescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite