Student de 10 de la Medicină: "Doctorii din România se află în bătaia puştii. În străinătate, chirurgii nu intră în sala de operaţie stresaţi că nu au cu ce să-şi facă treaba"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr bursier de la Facultatea de Medicină a Universităţii dee Medicină şi Farmacie spune că specialiştii români sunt în mereu în pericol de a da greş în practica medicală, din cauza lipsei aparaturii de performanţă.

Provine dintr-o familie de medici, un ginecolog şi urgentist, şi recunoaşte că se pregăteşte din greu pentru o carieră în domeniu şi că părinţii săi au avut un rol important în formarea sa profesională. Anul trecut a fost notat cu 10 la toate examenele. „Nu mi-au spus niciodată ce să fac, m-au susţinut în tot ceea ce eu am ales. De fiecare dată când le cer ajutorul, mă ajută necondiţionat“, ne-a spus Victor. Pasionat de sport, a practicat fotbalul, handbalul şi tenisul. În copilărie, se visa fotbalist. Când a crescut, s-a hotărât să îmbrace halatul alb.


„Reprezint interesele colegilor mei“


După ce a fost admis la Facultatea de Medicină, Victor s-a implicat în numeroase acţiuni, a făcut voluntariat în cadrul Societăţii Studenţilor Medicinişti (SSM), iar în prezent este preşedintele societăţii. „Reprezint interesele colegilor mei, mă interesează cu ce probleme se confruntă şi cum le pot rezolva“, explică Victor.
Chiar dacă activitatea de la SSM îi ocupă foarte mult timp, tânărul spune că principala sa preocupare este cartea.
Medicii din Austria nu au nicio problemă în a-şi îndeplini actul medical. Au aparatură de calitate, nu duc lipsă de medicamente, ca să trateze bolnavii. M-a impresionat sistemul“, a adăugat studentul, care recunoaşte că astfel de experienţe sunt extrem de folositoare pentru viitorii doctori.
Pe lângă profesia de bază, Victor a cochetat cu jurnalismul şi a fost premiat pentru articolele sportive scrise de-a lungul anilor. „În timpul liceului, eram redactor la revista «Ioan Maiorescu», unde scriam materiale despre domeniul sportiv. Am fost premiat în repetate rânduri“, a recunoscut Victor.

Ai fost vreodată tentat să devii ziarist?
Da. Când eram la liceu, mă atrăgea nespus această meserie. Mai târziu, îmi doream să fiu doctor sportiv. Într-un final, am optat pentru Medicină. Însă jurnalismul va rămâne mereu în sufletul meu.


Te-ai gândit la o specializare anume?
Acum mă interesează să îmi aprofundez cunoştinţele din Medicină, să acumulez cât mai multe informaţii şi, când o să ajung la acest stadiu, o să aleg specializarea. În anii trecuţi, am plecat cu burse în Croaţia şi Austria, unde  a luat contact cu modul în care se practică medicina în străinătate.



Unde anume ţi-ai dori să practici medicina?

Deşi condiţiile de aici sunt de nedorit, doctorii nu au aparatură de performanţă şi se află în bătaia puştii, pentru că sunt în mereu în pericol de a pune diagnostice greşite, îmi doresc să vindec oameni în ţara mea. Momentan nu sper că lucrurile se vor îndrepta, poate acest lucru se va întâmpla peste ani şi ani. Trebuie să se schimbe ceva în sistemul de sănătate!

Ai plecat cu bursă în Austria şi Croaţia. Este vreo diferenţă între sistemul de sănătate din România şi cel din ţările unde ai plecat cu bursă?

În Austria, doctorii nu intră în sala de operaţie stresaţi că nu au cu ce să-şi facă treaba. Lucrează în condiţii de invidiat: primesc din spital halate, tot acolo sunt curăţate, de aparatură nu mai vorbesc, pentru că este ultraperformantă şi sub nicio formă nu se pune problema lipsei medicamentelor. Nu am întâlnit un doctor care să spună că nu are un anumit medicament să-şi trateze pacienţii.

profil:
NĂSCUT
. 30 iulie 1988, Craiova.
STUDII. A absolvit Colegiul Naţional Carol I, iar în prezent este student în anul IV la Facultatea de Medicină a Universităţii din Craiova.
IDEALURI. Îşi doreşte o relaţie apropiată cu pacienţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite