Craiova: Stresul îi aduce la insulină pe olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul persoanelor diagnosticate cu diabet a crescut cu câteva mii în ultimii ani. Oboseala, grijile provocate de criză şi alimentaţia nesănătoasă sunt principalii factori care declanşează boala.

Cei mai mulţi bolnavi de diabet din Oltenia sunt înregistraţi în judeţul Dolj, majoritatea fiind dependenţi de insulină. Alarmant e faptul că numărul lor este în creştere: dacă în 2003 erau 17.000 de persoane diagnosticate cu acestă afecţiune, anul trecut figurau aproape 30.000. „Printre factorii care favorizează diabetul sunt stresul, sedentarismul, alimentaţia dezechilibrată, produsele de tip fast-food. Avem pacienţi care iau medicaţie, dar şi mulţi care fac insulină“, a declarat doctorul Daniela Popescu, specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova.  

Copiii, îmbolnăviţi de calculator

Autorităţile din domeniul sanitar califică situaţia drept îngrijorătoare. „În 2008 au fost înregistrate cu această boală în jur de 25.000 de persoane. În urmă cu doi ani, numărul a crescut cu vreo 2.000 şi cu încă pe atât în 2010“, a precizat doctorul Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.


Şi medicii din Vâlcea sunt alarmaţi de evoluţia cazurilor de diabet. „Numărul lor a ajuns la 13.200 şi creşte de la an la an. Îngrijorător este şi faptul că în Vâlcea au  apărut multe cazuri de diabet la copii, boală recunoscută internaţional, care este provocată de obezitate. Micuţii nu mai fac mişcare şi devin prizonierii calculatorului“, a subliniat medicul specialist Alina Lascu. În evidenţele medicilor din judeţul Mehedinţi figurează 7.000 de pacienţi cu diabet, iar în Olt farmaciile înregistrează vânzări tot mai mari la pastilele folosite pentru tratarea acestei afecţiuni. „Anul trecut s-a constatat o creştere cu 20 la sută a consumului de medicamente şi un plus de 732 de bolnavi“, a spus Constanţa Coteneanu, purtătoarea de cuvânt a Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt. Dacă în 2009 instituţia raporta 11.187 de bolnavi, anul trecut numărul lor a urcat cu aproape 1.000.


În judeţul Gorj sunt înregistraţi 10.576 de diabetici. Potrivit şefei compartimentului de specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), Lucreţia Pârcălăboiu, în anul 2003 sufereau de această afecţiune 7.000 de persoane, numărul bolnavilor crescând însă de la an la an. În medie, zilnic, la Secţia de Endocrinologie a SJU sunt internate şapte persoane. 

N-au bani să-şi îngrijească sănătatea

Mulţi dintre bolnavii de diabet se plâng că sunt prea săraci ca să poată respecta dieta impusă de medic, iar grijile pe care şi le fac din cauza lipsei banilor nu fac decât să le agraveze starea de sănătate. „Am glicemia 170, dar cred că în ultimul timp mi-a crescut, că am fost tare necăjită. Cu sărăcia asta, mă gândesc tot timpul ce să pun pe masă, că nu sunt bani de mâncare, darămite pentru regimul pe care trebuie să-l ţin. Aş mai gusta câte-o bucată de ciocolată pentru diabetici, dar e scumpă rău“, a spus Marioara Ionescu, de 50 de ani, din localitatea doljeană Băileşti. (Au colaborat Dorel Ţîrcomnicu, Mihaela Lăutărescu, Cristina Popescu şi Silvia Stoenescu)

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite