Craiova: Şomerii nu mai pot fenta legea pentru a beneficia de indemnizaţie ani la rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tot mai mulţi şomeri sunt asistaţi de AJOFM Dolj
Tot mai mulţi şomeri sunt asistaţi de AJOFM Dolj

Un act normativ intrat în vigoare în această lună prevede că stagiile de cotizare nu se mai pot suprapune pentru a putea beneficia de indemnizaţie.

Un şomer care a luat indemnizaţie timp de un an, a reintrat în câmpul muncii o lună sau două pentru a beneficia din nou de şomaj nu mai poate recurge la această metodă de fentare a legii. Potrivit legii 233/2010, la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii nu se iau în considerare perioadele care reprezintă stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea şi acordarea anterioară a unui drept la indemnizaţie de şomaj. Potrivit directoarei Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj, Aurora Tiribeja, autorităţile centrale vor să elimine astfel situaţiile în care o persoană putea munci 12 luni astfel ca mai apoi să beneficieze de un şomaj de doi ani.
Şi indemnizaţiile de şomaj scad de la 1 ianuarie, potrivit noilor reglementări. Indemnizaţia va fi calculată în funcţie de indicele social de referinţă, stabilit la 500 de lei, nu în funcţie de salariul minim pe economie, cum era până acum. Şomerii care vor refuza un loc de muncă oferit de AJOFM sau participarea la cursuri de revonversie profesională, vor pierde automat indemnizaţia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite