Craiova: Şomerii “ţepari”, buni de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii şi-au vizat carnetele dar nu toţi aveau dreptul la indemnizaţie
Şomerii şi-au vizat carnetele dar nu toţi aveau dreptul la indemnizaţie

Aproape 300 de doljeni trebuie să returneze statului indemnizaţiile primite pentru că au uitat să anunţe la Şomaj că s-au angajat. Alţi 34 de şomeri trebuie să dea înapoi banii cheltuiţi de stat cu reorientarea lor profesională pentru că nu s-au ţinut de cursuri.

Au încasat şi indemnizaţia de şomaj şi salariul şi acum sunt nevoiţi să dea banii înapoi statului. E vorba de 276 de doljeni care au reuşit să-şi găsească de lucru anul trecut după ce au stat o perioadă în şomaj, dar au „uitat” să anunţe autorităţile să nu le mai trimită indemnizaţia prin poştă. „Nici nu ştiam că trebuie să anunţ Şomajul atunci când mă angajez. Până la urmă, e greşeala lor că nu verifică mai bine”, ne-a spus Aurel Paşcotă, unul dintre doljenii care vin în fiecare lună la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă pentru a-şi viza carnetul de şomer.

Au chiulit de cursurile de reorientare profesională


Autorităţile spun însă că obligaţia de a anunţa AJOFM Dolj nu cade în sarcina omului care tocmai şi-a găsit o slujbă ci a angajatorului, care trebuie să notifice agenţia în termen de trei zile de la noile angajări. „Oamenii nu sunt vinovaţi pentru că nu sunt obligaţi să vină să ne anunţe atunci când îşi găsesc de lucru, pentru a fi scoşi din evidenţe. Angajatorii sunt cei care trebuie să facă asta, în termen de trei zile de la încheierea respectivelor contracte de muncă”, a spus Aurora Tiribeja, director coordonator în cadrul AJOFM Dolj.


Pe lângă şomerii care au luat şi indemnizaţie şi leafă, statul mai are de recuperat bani şi de la şomerii care s-au înscris la cursurile de reorientare profesională dar au chiulit masiv.  „Sunt 34 de persoane în această situaţie. E vorba de oameni care fie nu au venit la cursuri, fie nu s-au prezentat la examenul de absolvire al cursurilor”, a mai spus Tiribeja. Alţi 28 de doljeni care nu s-au aflat în situaţia de a nu avea un loc de muncă, dar au vrut să urmeze cursuri de calificare pentru a-şi schimba meseria trebuie să dea înapoi banii cheltuiţi de stat cu pregătirea lor pentru că nu s-au ţinut de cursuri. În total,  304 persoane trebuie să returneze statului, prin AJOFM Dolj, 92.850 de lei reprezentânf atât indemnizaţii la care nu aveau dreptul cât şi contravaloarea cursurilor organizate de instituţie la care s-au înscris dar nu le-au urmat.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite