Pedeapsă cruntă pentru patru bolnavi de cancer din Oltenia: doctorii nu găsesc în spital un medicament important cu care să-i trateze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul universitar doctor Florinel Bădulescu spune că lipsa soluţiei de la spital pune în pericol viaţa bolnavilor.
Profesorul universitar doctor Florinel Bădulescu spune că lipsa soluţiei de la spital pune în pericol viaţa bolnavilor.

Patru bolnavi de cancer de la Spitalul Judeţean de Urgenţă nu au primit ieri un medicament cu care supravieţuiesc. Şeful Clinicii de Oncologie spune că ieri era termenul limită de administrare a medicaţiei şi că, de astăzi , riscurile sunt fatale. În farmacia unităţii nu se găseşte nicio fiolă din soluţia vitală acestor bolnavi.

Patru bolnavi de cancer de colon, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova, cărora le-au fost extirpate metastazele, sunt într-o situaţie disperată pentru că de ieri nu mai primesc un medicament vital, Cetuximabum. Doctorii spun că nu există în România un medicament care să îl poată înlocui şi că, în aceste condiţii, situaţia este destul de gravă. „De astăzi nu-mi mai asum responsabilitatea pentru aceşti pacienţi. Am anunţat conducerea spitalului de această situaţie. Practic, în această lună nu am primit acest medicament, soluţie perfuzabilă, care se administrează o dată la şapte zile, în unele cazuri o dată la 14 zile. Ieri era deadline-ul”, a spus profesorul doctor Florinel Bădulescu, şeful Clinicii de Oncologie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă  (SJU) şi preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie.  


Pot face din nou metastază


Doctorul spune că cei patru pacienţi din Oltenia, trei  bărbaţi şi o femeie, toţi trecuţi de 50 de ani, vor afla astăzi că nu li se va mai da tratamentul complet, care practic înseamnă şansa lor de supravieţuire. „Astăzi va trebuie să mă duc să îi anunţ cum e situaţia. Nici nu ştiu ce să fac. E cumplit să le spui în faţă unor bolnavi oncologici, care oricum suferă destul, că spitalul nu are medicamente să le dea. Cine răspunde acum pentru viaţă acestor oameni? E foarte foarte grav”, a adăugat profesorul Bădulescu. Acesta  a spus că riscurile pentru aceşti pacienţi sunt destul de mari, de astăzi. „Aceştia au avut metastază, le-a fost extirpată tumora, metastaza, iar de un an de zile trăiesc fără semne de boală, pentru că au urmat chimioterapia şi tratamentul cu acest medicament, iar ieri am pus stop. Asta înseamnă că de acum încolo ei pot dezvolta o metastază. Este un risc fatal, e şocant”, a completat şeful Clinicii de Oncologie.


Scuze pe viaţa bolnavilor


În tot acest timp, responsabilii pentru tratamentul celor patru bolnavi aruncă vina unii pe alţii pentru situaţia creată. În timp ce managerul spitalului, conferenţiar doctor Florin Petrescu, spune că nu a fost anunţat de aceste probleme, directorul medical, doctorul Dan Tarniţă, a semnat o hârtie unde aminteşte de această situaţie. „ChimImport Export refuză să dea acceptul pentru încheierea unui contract subsecvent, deşi există şi presenta transmisă şi numeroase convorbiri telefonice”, se arată într-o adresă semnată de doctorul Tarniţă biroului de contractări al spitalului. Doctorul Tarniţă a trimis şi un e-mail prin care solicită acestei firme 60 de flacoane din acest medicament. Contactaţi telefonic, reprezentanţii firmei ChimImport Export spun că nu au primit comandă pentru acest medicament. "O să se rezolve situaţia. Dar nu suntem noi de vină pentru tot ce s-a întâmplat, practic nu am primit nicio comandă. Nici acum (aseară, ora 19.30 - n.r.) nu avem comandă. Nu ştiu dacă a fost trimis e-mail dar, pentru comenzi din acestea şi, când ştii că e o situaţie delicată, cred că se poate suna, nu trimiţi un e-mail şi aştepţi comanda. Se putea lua legătura cu noi foarte uşor şi aduceam medicamente, că doar le aveam în stoc. Gândiţi-vă că lucrăm cu spitale din toată ţara şi ne respectăm contractele, aşa ceva nu ni s-a mai întâmplat", au transmis reprezentanţii firmei ChimImport Export.

Află ce se vor face astăzi responsabilii din Sănătate pentru a-i salva celor patru bolnavi de cancer din Oltenia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite