Craiova / Secretul performanţei campionului mondial la lupte greco-romane: "Dacă mă îngrăşam zece grame, pierdeam tot"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Berceanu a câştigat la lupte greco-romane un titlu olimpic, trei europene şi două mondiale, iar în prezent este antrenor la Clubul Sportiv Steaua.

Gheorghe Berceanu  este o legendă a sportului românesc. Născut în localitatea doljeană Cârna, a ajuns să facă sport de performanţă, câştigând în două rânduri campionatele mondiale.


Prima medalie, la 18 ani


Ca oricărui copil, îmi plăcea fotbalul. Când eram mic, m-am prezentat la o selecţie la Electroputere, dar am fost respins. Atunci m-am întâlnit cu un prieten de-al fratelui meu, care făcea lupte. Aşa am ajuns în sală, în urmă cu 43 de ani. La început nici nu ştiam ce înseamnă luptele. Pe urmă m-am specializat“, mărturiseşte sportivul care a obţinut primul titlu de campion naţional la 18 ani. Un an mai târziu a ieşit campion mondial la o competiţie care a avut loc în Argentina. Rezultatele uimitoare pe care doljeanul le-a scos într-un timp record i-au determinat pe antrenorii Clubului Sportiv al Armatei Steaua să-l coopteze în echipă. A fost angajat soldat, a avansat în grad de sergent major, ofiţer, apoi locotenet major. Între timp, s-a înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care a terminat-o cu rezultate deosebite. Gheorghe Berceanu spune că se antrena intens şi că respecta cu stricteţe dietele. „Am avut înclinaţie pentru lupte, dar am şi muncit din greu. Aici, pe lângă antrenamente, cel mai periculos adversar este cântarul. Munceam patru ani de zile pentru o olimpiadă, mă pregăteam serios, dar, dacă depăşeam la cântar cu 10 grame, era pierdut tot“, explică sportivul, care are în palmares un titlu olimpic, trei europene şi două mondiale.


S-a îmbolnăvit după Mondiale


În toată cariera, a avut două rateuri. Singurul moment când a stat departe de sport a fost când s-a îmbolnăvit de hepatită, după ce s-a întors de la Campionatele Mondiale de la Moscova.  A rămas acasă un an, timp în care a urmat tratament, după care a revenit la lupte. Ghinionul l-a lovit la scurt timp, când s-a operat de menisc. Cu doar două luni înainte de Olimpiada de la Montreal, a reintrat pe saltea. În 1977, la 27 de ani, s-a retras din sport.  „M-am mai luptat la o olimpiadă o singură dată, pentru că au insistat colegii. Nu avea cine să se ducă la Mondiale“”, ne-a mărturisit sportivul. Pentru că a îndrăgit sportul mai presus de orice activitate, Gheorghe Berceanu a rămas antrenor la Clubul Steaua. La 62 de ani, fostul campion la lupte greco-romane  nu poate uita că debutul în sport l-a făcut pe terenul de joacă din Cârna.


Ce îi place:

„Este de admirat centrul Craiovei. În fiecare an ajung în Bănie, pentru diverse evenimente, şi mă uit cu plăcere ce frumos arată oraşul.“
Ce nu îi place:
„Nu înţeleg de ce au luat sala de lupte de la clubul Voinţa şi o folosesc pentru gimnastică de întreţinere, în loc să fi rămas de lupte, să îşi continue sportivii pregătirea de performanţă. Acum au o sălă mică la ştrand şi fac acolo pregătiri.“


Care era regimul pe care trebuia să îl urmaţi, când vă pregăteaţi pentru olimpiade?
Dimineaţa serveam un ceai cu şunculiţă, la prânz, o supă, un muşchiuleţ de vită şi o salată, iar seara, până în ora 19.00, o bucăţică de carne şi salată. Cel mai chinuitor este că, atunci cand slăbeşti, nu îţi este foame, ci sete, şi nu prea aveai voie să bei multă apă.
V-aţi gândit vreodată să vă întoarceţi definitiv în Dolj?
Nu. De la 19 ani locuiesc în Bucureşti, unde am şi un copil. M-am obişnuit acolo, deşi n fiecare an ajung în Cârna. Pentru că părinţii mei nu mai sunt printre noi, merg la cimitir şi aprind o lumânare în memoria lor.


Profil:
NĂSCUT

28 decembrie 1949, Cârna.
STUDII:
Şcoala Profesională din Craiova.
Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti.
EXPERIENŢĂ
A făcut lupte romane timp de opt ani şi este antrenor la Clubul Sportiv Steaua de 35 de ani.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite