Craiova: Se reinventează făcându-şi vocea auzită în toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Maria Cucu şi Alexandru Naon prezintă „Dimineţi în şlapi“ la Radio GSB
Ana Maria Cucu şi Alexandru Naon prezintă „Dimineţi în şlapi“ la Radio GSB

În cabina de emisie, elevii craioveni din echipa de la Radio GSB au aflat cine pot fi cu adevărat. Profesorul de istorie Alin Cîrţînă a avut ideea de a înfiinţa, la Grupul Şcolar George Bibescu, un radio educativ, menit să-i responsabilizeze pe adolescenţi.

Redacţia Radio GSB

Radio GSB

Povestea radioului de la „George Bibescu“ a început în 2007, când profesorul Alin Cîrţînă făcea radioficarea în şcoală şi punea muzică în pauzele dintre ore. Viaţă a prins cu adevărat abia anul trecut, în noiembrie, când elevii au şi aflat că aveau primul radio şcolar online din România.
Redacţia este amenajată într-un vestiar în care dau şi uşile băilor, dar asta nu-i deranjează, pentru că acolo au linişte. În încăperea de vizavi este cabina de emisie, antifonată toată cu cartoanele de ouă pe care le-au putut aduna de la magazinele din preajma şcolii. Lângă profesor au venit, ca voluntari, doi buni prieteni ai săi, Florin Iordache şi Constantin Nicola sau Brandy, cum îl strigă membrii echipei. Primul se ocupă de sonorizare în Radio GSB, celălalt de întreţinerea site-ului radiogsb.eu.

prof. Alin Cîrţînă (foto dreapta)

Radio GSB

Educaţi de radio

De la doi elevi, câţi număra în toamna lui 2010, acum echipa a ajuns la 11. Ana Maria Cucu are deja notorietate printre cei de vârsta ei, ba, mai mult, şi-a lărgit gaşca de prieteni cu nume sonore ale muzicii româneşti, precum CRBL sau Andrei şi Kamara, de la Alb Negru. Am găsit-o în emisie, alături de colegul ei de şcoală Alexandru Naon, prezentând matinalul „Dimineţi în şlapi“, din care nu lipsesc niciodată informaţii fierbinţi, cu bătaie naţională, şi, evident, nici ştirile care să-i intereseze pe cei de vârsta lor. Doar sunt „Glasul Adolescenţei“!

Dacă-i întrebi pe elevi, toţi răspund că Radio GSB le-a schimbat viaţa. Alexandru Florica, un alt redactor, recunoaşte că nu mai este cel dinainte de înfiinţarea postului de radio: „Am alt comportament faţă de părinţi şi de profesori, nu mai chiulesc şi nu mai plec de acasă zile în şir fără să ştie ai mei de mine.“ Ionuţ Hobeanu ar fi ajuns să aibă „un kil de fier pe faţă de la piercinguri“, iar Denis Bojin nu şi-ar fi luat în serios pasiunea pentru teatru până când n-a devenit Tavan, personaj de scenetă şi animator radio cu lipici la ascultători.

„Aici au parte de o libertate controlată. Au ştiut că, dacă nu respectă regulile, nu vor putea face parte din echipă. Au înţeles că radioul dă ora exactă şi respectă grila, lucrează în echipă. Practic, simt că şi ei contează. Radio GSB este pentru ei ca o slujbă cu normă, dar de unde nu primesc bani, ci câştigă experienţă“, spune profesorul Alin Cîrţînă.

Radio GSB

Premiaţi pentru creativitate

Nu se fac doar auziţi, ci îşi fac bine simţită prezenţa şi prin creaţii video. Ultima de acest gen este cea cu care au intrat în concursul „Spune NU violenţei“, lansat de poliţie, în parteneriat cu mai multe organizaţii nonguvernamentale. I-au spus filmului „Stop - violenţa ucide“ şi au intrat în pielea personajelor, jucându-şi rolul într-un conflict care se încheie cu o crimă şi cu puşcărie pentru asasin. Reîntors din închisoare, acesta participă la o emisiune radio, vorbind despre anii petrecuţi după gratii, despre o viaţă distrusă şi regrete zadarnice. Zguduiţi de sfârşitul tragic al lui Andrei Goreci, pe care câţiva dintre ei îl şi cunoşteau, au strecurat în film şi acel trist episod. Juriul a considerat producţia foarte bună şi a acordat echipei de la „George Bibescu“ premiul I. De altfel, tot ce fac ei se şi vede, pentru că transmit şi video din studio, dar şi de la evenimentele organizate în şcoala lor sau în altele.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite