Craiova: Sărăcia îi ţine pe olteni departe de străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din regiune nu se înghesuie să plece la muncă în afara ţării, deşi străinii îi îmbie cu salarii de până la 5.000 de euro. Doar 1% dintre mehedinţeni au aplicat pentru posturi în străinătate ofertate online.

Munca în străinătate nu reprezintă un miraj prea mare pentru olteni. O spune cea mai recentă statistică făcută de Tjobs.ro. Potrivit datelor adunate de site-ul de recrutare, din numărul total al candidaţilor care au aplicat pentru un post în afara graniţelor disponibil online, doar 2,34%, adică aproximativ 10.000, au fost doljeni, în timp ce reprezentantivitatea pentru celelalte judeţe ale Olteniei este încă şi mai mică. Al doilea judeţ din ţară în topul ratei şomajului, Mehedinţiul, are numai 1,04% dintre candidaţii care au aplicat între 1 ianuarie şi 30 iunie pe Tjobs. Nici celelalte judeţe ale regiunii nu s-au lăsat mai prejos. În timp ce Oltul a adunat doar 1,11% dintre cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, Gorjul are 1,33%, iar Vâlcea 1,25%. Din informaţiile furnizate de Tjobs, reiese faptul că prin intermediul site-ului au fost încheiat în primul semestru al anului peste 72.000 de contracte de muncă, în special în Germania, majoritatea, peste 10.000 în domeniul construcţiilor. În acest domeniu a fost înregistrat, de altfel, şi cel mai mare număr de aplicaţii online, peste 100.000 din cele 426.000 contabilizate la final. Construcţiile le-au făcut cu ochiul românilor pentru că, potrivit Tjobs.ro, salariul mediu oferit de angajator în acest domeniu a fost de 3.500 -4.000 de euro. Următorul domeniu în topul preferinţelor a fost agricultura, cu peste 50.000 de aplicaţii, unde leafa oferită a fost, în general de 800-1.000 de euro.

Nu pleacă nici "la negru"

În timp ce studiul a relevat faptul că cei mai mulţi dintre aplicanţii pentru joburile online din străinătate provin din judeţe înstărite, oltenii susţin că sunt prea săraci să plece pe căi legale în străinătate. Aceştia declară că nu au bani să-şi asigure transportul şi traiul pentru o lună sau două în străinătate şi că preferă banii puţini dar siguri de acasă. Lorena Mihaela Fieraru lucrează de trei ani în aceeaşi covrigărie din Bănie. Are acasă doi copii şi spune că nu i-ar lăsa niciodată singuri. „Am un serviciu bun, patronul îmi dă banii la timp, am acasă familie, copii, aşa că nu aş pleca. Cel puţin nu deocamdată. Plus că atunci când pleci, îţi trebuie nişte bani, nu te ia nimeni pe ochi frumoşi să munceşti”, ne-a spus Lorena Fieraru.

400 de locuri de muncă disponibile


Oltenii care vor totuşi să plece la muncă au la dispoziţie 400 de locuri de muncă prin reţeaua EURES, toate pe teritoriul Uniunii Europene. Cele mai multe locuri de muncă sunt în Cipru şi Malta, majoritatea pentru asistenţi medicali, medici sau farmacişti. În Cipru există şi 43 de posturi de brutari, doi de patiseri şi unul de cofetar. Şi muncitorii calificaţi îşi pot găsi de lucru în străinătate: în Spania sunt disponibile în prezent şase posturi de tehnicieni, în timp ce inginerii au la dispoziţie alte 20 de slujbe.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite