Craiova: Sânzienele alungă bolile şi sporesc roadele la olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bătrânii din sudul ţării le spun drăgaice şi le descriu drept zâne bune, care colindă prin sate, aducându-le oamenilor sănătate şi recolte bogate.

Este ziua în care se celebrează vara, cucul amuţeşte, femeile merg cu coşurile la biserică, împart colăcei şi dulciuri copiilor, căci este sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul.
Azi-noapte, fetele nemăritate şi-au pus flori de sânziene sub perne, iar celor mai norocoase li s-a arătat în vis ursitul.

Prin părţile Gorjului şi ici-colo, prin restul Olteniei, se mai obişnuieşte ca astăzi o fată să fie aleasă regină şi împodobită de celelalte cu marame şi cununi, pentru ca apoi să pornească toate în alai pe drumuri de ţară şi să străbată câmpurile, pentru binecuvântarea oamenilor şi belşugul roadelor.

„Mai există şi obiceiul ca fetele să arunce coroniţele de sânziene pe acoperişul caselor. Unii spun că, dacă o coroniţă cade, este semn rău despre iubit, alţii că, de fapt, anunţă apropierea nunţii. Important este Dansul Drăgaicei, care, deşi nu este ritualic, este îndrăgit şi dus mai departe“, spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj.

Flori culese pentru leacuri

Oltenii care ţin la tradiţii adună astăzi sânziene, în special dintre cele galbene, pentru a le transforma în leacuri bune de pus pe rană sau în cingători care să înlăture durerile de spate. Foarte bune sunt considerate cele ce au înflorit noaptea trecută. Tot acum este ziua potrivită pentru a fi culese şi alte plante vindecătoare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite