Craiova: FOTO/ „Să ne zică indieni, că noi din India am venit!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rromii nu vor să fie numiţi ţigani
Rromii nu vor să fie numiţi ţigani

Propunerea deputatului Silviu Prigoană, ca pe toate documentele emise de instituţiile României să fie trecută denumirea de ţigan-ţigancă, a pus pe jar minoritatea din Bănie.

La Craiova se află una dintre cele mai mari comunităţi de rromi din toată ţara. Oamenii se declară revoltaţi şi susţin că sunt gată să iasă în stradă în cazul în care Guvernul va fi de acord cu schimbarea denumirii oficiale din „rom“ în „ţigan“. „Cel mai rău lucru pe care puteau să ni-l facă este acesta. Este ca şi cum ai da drumul unui leu între oameni. Noi nu suntem de acord cu aşa ceva. Până la urmă trăim în România, aşa că nu văd de ce să vină acum cineva şi aşa, peste noapte, să vrea să facă nişte schimbări, doar că aşa vrea el. Este adevărat că unii dintre noi au încălcat legea, dar nu este pădure fără uscături“, a spus Ion Dumitru (56 de ani), cărămizar.

tigani


Ion Dumitru povesteşte că pe vremea lui Ceauşescu a avut de suferit din cauză că este ţigan. „Când m-am dus să mă angajez pentru prima dată, în anul 1977, directorul de la Fabrica de confecţii mi-a zis aşa: «Ţigane, vezi să nu furi, că a doua zi eşti dat afară». La orice instituţie la care merg sunt văzut altfel. Vă daţi seama cum o să fie după ce în buletinul meu va scrie cu litere mari ţigan? Lumea şi aşa are o părere nu tocmai bună despre minorităţi, atunci toţi ne vor trata ca pe ultimii oameni. Cei de la guvernare nu fac altceva decât să îi aducă pe unii dintre noi în stare să dăm în cap sau să facem alte răutăţi“, a mai spus bărbatul.

tigani

„Suntem ţara cu cele mai tâmpite legi“

Ghiţă Radulian (58 de ani) este unul dintre ţiganii care au reuşit, de-a lungul anilor, să facă bani frumoşi din afaceri. Bărbatul vinde utilaje agricole şi este proprietarul unui bazar din Craiova. „Domnul Prigoană să îşi vadă de gunoaiele lui, acolo. Cum să ne schimbe denumirea din rom în ţigan. Suntem ţara cu cele mai tâmpite legi. Să ne zică indieni, dacă vor, că noi de acolo venim. Este o prostie ce vor să facă“, a declarat Radulian.   

tigani

Fiul bărbatului, Ghiţă Radulian junior, are 7 ani şi este în clasa a doua la Şcoala Nr. 13 din Craiova. Băiatul spune că la şcoală are cele mai bune note şi este mândru de familia din care provine. „Nu îmi place ca cineva să râdă de mine, atâta timp cât eu nu fac nimic rău. Până la urmă şi noi, ţiganii, suntem tot oameni“, a spus copilul. Ca să ne arate cum îşi percepe identitatea, copilul a luat un caiet pe care a scris simplu: „Sunt român“.

tigani

Steagul ţiganilor, la loc de cinste

Vasile Velcu Năzdrăvan (56 de ani) este unul dintre liderii rromilor din Craiova. De cum pui piciorul în curtea lui, dai peste o casă cu multe turnuleţe , iar în loc de cinste este aşezat, lângă steagul României şi cel al Uniunii Europene, drapelul ţiganilor. „Ce vor să facă ei acum este un lucru peste puterile omeneşti. Este ca şi cum până acum am fost ortodox, iar dintr-o dată vine cineva şi îmi spune că trebuie să trec la religia baptistă. Cum să ne treacă în buletin denumirea de ţigan? Mai bine cei de la guvernare s-ar uita în ce situaţie suntem, în ce sărăcie trăim“, a declarat Năzdrăvan.

tigani

„Nimeni nu vrea să mă angajzeze“

Ştefan Dumitru (28 de ani) încearcă de mai bine de trei ani să îşi găsească un loc de muncă. Tânărul povesteşte că părinţii au făcut eforturi mari pentru a-l putea ţine la şcoală. „Pe unde mă duc toată lumea se uită urât la mine când văd că sunt rrom. Nimeni nu vrea să mă angajeze fiindcă sunt ţigan. Am o familie numeroasă de întreţinut, dar nu am cu ce. Când vom avea trecută în buletin denumirea de ţigan va fi vai de noi. Cui i-a venit idea asta să facă aceste modificări?“, s-a întrebat tânărul.

tigani

Femeile de etnie rromă sunt convinse că viitorul copiilor lor va fi unul sumbru. „Păi dacă se continuă aşa, ce pretenţii să mai avem? Noi nu trăim tot în România, cum se facă aşa diferenţe? Nu îmi convine ca cineva să îi spună copilului meu că este ţigan. Ar fi cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla“, a spus Camelia Radulian (30 de ani).

tigani


Rromii au mai precizat că, dacă va fi cazul, se vor alătura organizaţiilor civile şi vor ieşi în stradă pentru a-şi apăra drepturile.   

tigani
tigani
tigani
tigani
tigani
tigani
tigani

 

tigani
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite