Craiova: S200, sedus şi abandonat de autorităţi. Universitatea mai are nevoie de 14 milioane de euro pentru finalizarea lucrării, dar a primit 100.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constructorii mai au nevoie de peste 60 milioane de lei pentru finalizarea imobilului care urmează să devină Parc tehnologic IT, însă . Clădirea ar fi trebuit dată în folosinţă de constructori în februarie 2012.

Clădirea emblematică pentru locuitorii Băniei are toate şansele de a fi din nou lăsată de izbelişte de autorităţi. După patru ani scurşi de la demararea lucrărilor la S200, conducerea Universităţii din Craiova se vede nevoită să pună proiectul în conservare. Deşi ar mai fi nevoie de peste 63 milioane de lei pentru a finaliza în totalitate lucrarea, unitatea de învăţământ superior din Bănie a primit anul acesta de la ministerul de resort doar 500.000 de lei.

image

În acest condiţii, susţin reprezentanţii universităţii, termenul la care ar fi trebuit dat în folosinţă imobilul, februarie 2012, va fi amânat pe termen nelimitat. „Nu putem susţine aceste lucrări din resurse proprii pentru că avem deja foarte multe investiţii în care băgăm bani. Este vorba de reabilitări demarate deja la căminul 10 sau clădirea rectoratului. Probabil, S200 nu este considerat de către Ministerul Educaţiei un obiectiv de importanţă majoră, dar pentru noi este un obiectiv strategic. Problema este că nici ministerul nu are alocate foarte multe fonduri pentru investiţii. Noi am încercat să facem lobby şi în alte medii, cum ar fi la Senat, însă nu s-a întâmplat nimic”,a spus Radu Naon Ciorbagiu, director general administrativ-economic al Universităţii din Bănie.



Firmele mari de IT, în stand-by

Cu banii plătiţi până acum de Universitate către antreprenorul lucrării, firma piteşteană Argecom, aproximativ 17,4 milioane lei, muncitorii au acoperit o parte din faţada imobilului şi au construit o clădire anexă, însă lucrările nu vor fi reluate prea curând. Cu toate că firme mari din domeniul IT, printre care divizia Software a producătorului Pirelli, şi-au arătat interesul de a deveni chiriaşi în clădirea-mamut din centrul Băniei, deocamdată conducerea Universităţii nu le dă acestora prea multe speranţe. „Poate veni Pirelli, Google sau Microsoft, ce să le spunem?! În acest moment nu le putem înainta o dată de finalizare”,a mai spus Ciorbagiu. Din datele furnizate de conducerea universităţii, 25 milioane de lei din valoarea totală a proiectului vor fi folosite pentru dotările clădirii. Valoarea totală a lucrărilor a ajuns, potrivit reprezentanţilor universităţii, la peste 81 milioane lei în prezent, din cauza schimbării soluţiei proiectantului în privinţa eficienţei energetice a clădirii.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite