Craiova: S-au înghesuit să plece la cules de căpşuni în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 300 de persoane au venit astăzi la hotelul Europeca din Bănie la o selecţie de forţă de muncă organizată de un angajator spaniol.

Oamenii aflaţi în parcarea hotelului, majoritatea femei, ne-au spus că au venit de la câţiva zeci de kilometri depărtare în speranţa că vor apuca unul dintre cele 400 de locuri de muncă puse la dispoziţie de firma spaniolă Bionest.

image

„Eu sunt din Radovan şi am venit pentru că nu mă descurc aici. E foarte greu să îţi găseşti de lucru, mai ales la ţară. Avem pământuri dar nu avem bani să le cultivăm pentru că alocaţia complementară ne-a fost tăiată. Aşa, muncesc pământul altcuiva, dar măcar câştig din asta. Am mai fost plecată la cules şi am fost foarte mulţumită. Nu sunt foarte mulţi bani, dar apuci să pui deoparte câte ceva”,a spus una dintre doljencele care aşteptau să fie intervievate de angajator. O parte dintre femeile prezente ne-au povestit că au încredere să plece direct, fără intermedierea unor firme de recrutare, pentru că au mai fost plecate sau au avut rude care au lucrat în agricultură pentru aceeaşi firmă.



37 de euro pentru o zi de muncă

Femeile care vor fi selectate pentru a pleca la o fermă din regiunea Cuelva, vor primi 37 de euro brut pe zi pentru munca prestată în cadrul unor contracte cu o durată între două şi cinci luni, la cules de căpşuni, zmeură şi afine. Din aceşti bani, vor trebui să plătească impozitele oprite de statul spaniol şi utilităţile la locul de cazare. „Li se asigură cazare de către angajator. Practic, nu trebuie să cheltuiască nimic, pentru că nu există alte comisioane. Vor munci şapte ore pe zi, cu o pauză de jumătate de oră. Singura condiţie este să fie clinic sănătoase şi, ca atare, apte de muncă”,a spus Valentina Cărţună, reprezentantul firmei Bionest, care a precizat că o selecţie asemănătoare a fost organizată şi la Târgu-Jiu.


image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite