Craiova: România dă 57 de milioane de euro pe cursurile angajaţilor Ford

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ford România plănuieşte să investească 185 milioane de euro pentru formarea a  9.000 de angajaţi, actuali şi viitori. Compania americană va recupera în tranşe, din suma totală, până la 57 milioane de euro de la statul român.

Comisia Europeană (CE) a dat aprobare pentru Ford România pentru ajutorul de stat de până la 57 milioane de euro pe care România îl va acorda pentru formarea profesională a angajaţilor uzinei din Bănie. Ajutorul este condiţionat de prezentarea de către Ford a unor rapoarte anuale CE şi României cu privire la programul de formare şi cheltuielile suportate, precum şi de acordarea unor certificate de participare pentru angajaţii uzinei, în care vor fi precizate conţinutul şi durata formării primite.

„Nu este o specializare strictă pentru Ford. În urma acestor cursuri angajaţii vor putea lucra şi la alte companii din industria prelucrătoare construcţii de maşini. Este o practică uzuală în Uniunea Europeană ca angajaţii companiilor să fie perfecţionaţi cu ajutoare de la stat“, a explicat Ovidiu Cioroianu, lider sindicat Ford. Trainingul angajaţilor va debuta cel mai probabil începând cu ianuarie 2010.

Potrivit lui Cioroianu, CE a impus însă condiţii stricte pentru a se asigura că ajutorul îndeplineşte obiectivele vizate şi nu creează denaturări nejustificate ale concurenţei. Astfel, tranşele vor fi eliberate de către statul român numai după ce se va dovedi că angajaţii au urmat aceste cursuri, iar formarea acestora este în conformitate cu ce a aprobat Comisia Europeană.

Programul Ford a fost notificat de CE, deoarece valoarea ajutorului depăşeşte pragul de două milioane de euro prevăzut de legislaţie. „Ajutorul are un efect stimulativ demonstrat şi se limitează valoric la acoperirea a 50% din costurile eligibile ale formării generale, respectiv 25% din costurile eligibile ale formării specifice“, se arată într-un comunicat al CE.

Ford a preluat în 2007 Automobile Craiova promiţând o investiţie de 700 de milioane de dolari. În septembrie anul respectiv a plătit 57 de milioane de euro, pentru 72,4% din pachetul de acţiuni al companiei craiovene. România a acordat Ford garanţii de 320 de milioane de euro, care acoperă 80% dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea investiţiilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite