Craiova: Biserica Ortodoxă iese la rampă cu declaraţii: acuzaţiile de şpagă în preoţime ascund frustrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Mai-marii Bisericii spun că ocuparea unui post în domeniu se face printr-un concurs organizat în mod corect.
Craiova: Mai-marii Bisericii spun că ocuparea unui post în domeniu se face printr-un concurs organizat în mod corect.

 Potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei Adevărul de către Arhiepiscopia Bucureştilor, acuzele de şpagă şi nepotisme făcute de studenţi şi absolvenţi de Teologie sunt false, iar în articol "sunt prezentate frustrări ale unor presupuşi studenţi (denumiţi teologi)". Psihologii spun că tocmai conducerea instituţiei pare frustrată.

Articolele publicate în numerele trecute ale cotidianului şi postate pe site-ul Adevarul au creat vâlvă în rândul românilor din toate colţurile ţării, al studenţilor şi absolvenţilor de Teologie, dar şi al conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR).


Regulamentul numirii în funcţii, pe http://www.crestinism-ortodox.ro/


Biroul de Presă al Ariepiscopiei Bucureştilor a trimis în cursul zilei de ieri un comunicat cu precizări privind modul în care sunt distribuite parohiile preoţilor, cum au loc transferurile şi avansarea în funcţie a Teologilor. „Numirea tinerilor teologi în posturile clericale vacante din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureştilor se face prin concurs, cu respectarea prevederilor Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, a Metodologiei pentru obţinerea gradelor profesionale, precum şi a Regulamentului pentru numiri şi transferări”, se arată în comunicatul BOR. Informaţii detaliate pe această temă pot fi găsite online, pe pagina http://www.patriarhia.ro/ro/documente/ şi http://www.crestinism-ortodox.ro/ - secţiunea Utile. “ În ceea ce priveşte posturile clericale vacante din Arhiepiscopia Bucureştilor, ele sunt afişate, împreună cu lista actelor necesare pentru înscrierea la concurs, la avizierul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor”, se specifică în comunicat. Acuzaţiile teologilor şi credincioşilor la adresa administraţiei Bisericii continuă pe site-ul craiova.adevarul.ro.

Citeşte şi:

 Teologia: credinţă sau şpagă. Cât costă o parohie în România

Student la Teologie: “Biserica nu este decât o industrie care încearcă să păstreze fraierii care cotizează”

Student la Teologie: „Dacă nu ai pile în preoţie, eşti ratat. Şi aici e mafie cât cuprinde"

Voci din interiorul preoţimii au lăsat comentarii diverse pe site. Printre acestea, redăm opinia lui Mihai, student de Teologie la Facultatea Iustinian Patriarhul din Bucureşti. “Biserica nu e decât o industrie care încearcă din răspunteri să îşi păstreze «clienţii» care merg şi cotizează. Toţi preoţii din oraşe au maşini de la 15.000 de euro în sus, rar vezi câte unul cu Logan. Pe când la ţară e invers: când unul are un Logan e considerat înstărit. Cu toate astea, se dau şpăgi mari şi pentru parohiile mici de la ţară pentru că altceva băieţii nu au ce să lucreze. Nici să predai religia nu mai găseşti loc”, sunt cuvintele postate de Mihai pe site-ul Adevărul. Martin aduce în discuţie procedurile prin care parohiile sunt distribuite. "Alte parohii sunt blocate pentru că sunt baieţi de preoţi studenţi care termină, şi trebuie sa aibă «locuri rezervate». Să vă spun cum ajunge un fiu de preot de oraş preot în aceeaşi biserica cu taică-su fără să se nevoiască pe la ţară: taică-su zice că are nevoie de un diacon, îl recomandă pe fi'su, acesta stă diacon vreo 3 ani şi apoi zice că mai are nevoie de un preot: bine-nţeles fi'su!", scrie Martin.


Citeşte şi:

Teolog masterand: Îmi vine să vomit când îmi aduc aminte fazele din seminar. Totul e pe pile!

 La aceste reclamaţii, Biserica răspunde prompt: la mijloc este vorba de frustrările celor iresponsabili. “Acestea par a fi mai mult insinuări decât informaţii certe. Statutul de teolog presupune multă seriozitate, studiu, responsabilitate, sinceritate etc., calităţi de care, în mod clar, nu dau dovadă studenţii ale căror opinii sunt prezentate în articol, dar care se ascund sub protecţia anonimatului. Sunt prezentate frustrări ale unor presupuşi studenţi (denumiţi în articol teologi) ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ a Universităţii Bucureşti”, sublinizează Arhiepiscopia capitalei. Psihologii sunt de altă părere. „În declaraţiile acestor tineri apare dezamăgire, dezinteres, neîncredere în sistem, furie şi chiar dezgust faţă de unele lucruri cu care ei au luat contact sau de care au cunoştinţă, direct sau indirect. Cât despre cei care au afirmat că la studenţii în cauză este vorba despre frustrare, acest lucru este departe de a fi adevărat. Dimpotrivă. Tocmai aceste persoane care, înţeleg, sunt chiar reprezentanţi ai Bisericii, sunt frustraţi, anxioşi, speriaţi de acest fenomen”, a explicat Mihail Jianu, psiholog.

Citeşte despre procedura prin care conducerea Bisericii susţine că sunt hirotoniţi preoţii pe http://www.crestinism-ortodox.ro/

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite