Craiova: Reprezentanţii primăriei: „Protocolul încheiat cu Mititelu nu are valoare juridică!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Văcariu şi Nicolae Pascu, directori din primărie, au încercat să facă lumină în cazul conflictului cu finanţatorul Ştiinţei
Ioan Văcariu şi Nicolae Pascu, directori din primărie, au încercat să facă lumină în cazul conflictului cu finanţatorul Ştiinţei

În replică faţă de afirmaţiile făcute de Mititelu, reprezentanţii primăriei au organizat la rândul lor o conferinţă de presă, la care nu a participat însă edilul-şef Antonie Solomon, ci subordonaţii acestuia din cadrul aparatelor de specialitate ale Primăriei.

Şefii Direcţiei Economico-Financiare din Primărie şi Direcţiei de Impozite şi Taxe, Nicolae Pascu respectiv Ioan Văcariu, au încercat să motiveze refuzul autorităţilor locale de a prelungi atât contractul de concesiune pe stadion cât şi asocierea cu clubul de fotbal Universitatea Craiova. Practic însă, oficialii nu au reuşit decât să-şi dea cu stângul în dreptul, contrazicându-se în declaraţii şi adâncind şi mai mult nelămuririle legate de conflictul între primar şi patronul echipei alb-albastre, Adrian Mititelu.

Rătăciţi printre cuvinte

Deşi iniţial au declarat că nu ştiau de situaţia financiară grea a clubului şi de faptul că societatea Fotbal Club U Craiova se afla în procedură de insolvenţă, reprezentanţii Primăriei au recunoscut că cele 2 milioane de lei plătite de Consiliul Local anul trecut şi imputate acum societăţii controlate de Mititelu au fost folosite pentru a achita datoriile pe care aceasta le avea la bugetul de stat. „I-am dat banii ca el să-şi ia licenţa la club”,a spus Ioan Văcariu, directorul Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei. Primăria a solicitat însă clubului să permită efectuarea unui audit la firmă pentru a se vedea modul în care au fost cheltuiţi banii şi a folosit refuzul acestuia ca să nu mai prelungească înţelegerea cu societatea controlată de Mititelu. Ca atare, ce în 2009 s-a rezolvat la mica înţelegere între Mititelu şi Solomon, în 2010 a fost motiv de divorţ. Întrebat însă de ce Consiliul Local a dat 2 milioane de lei unei societăţi aflate în faliment, Nicolae Pascu a precizat că nu ştia la momentul respectiv de deschiderea acestei proceduri. Cu toate acestea,  Primăria s-a înscris la masa credală alături de societatea din Târgu Mureş care a cerut deschiderea procedurii şi a cerut falimentul clubului într-un proces care se află în prezent pe rolul Tribunalului Braşov.

Stadionul, folosit în continuare de Universitatea Craiova


Pe de altă parte, cei doi directori din Primărie au menţionat faptul că prelungirea contractului de concesiune pe stadionul „Ion Oblemenco” depinde de achitarea datoriilor pe care societatea lui Mititelu le are în prezent către bugetul local. Potrivit datelor prezentate de cei doi, Fotbal Club U Craiova are în prezent datorii de 101.143 lei din redevenţa pe stadion şi majorările aplicate. Clubul şi societăţile care s-au divizat din acesta sunt înregistrate şi ele cu obligaţii fiscale neplătite de 715.455 lei reprezentând impozite pe terenuri, clădiri şi maşini, însă directorii din Primărie au precizat că de acestea nu depind de prelungirea contractului de concesiune. Deşi documentul a expirat la 31 ianuarie, clubul de fotbal poate folosi în continuare baza sportivă. „Preluarea stadionului de către societatea Fotbal Club U Craiova s-a făcut în baza unui proces verbal de predare-primire încheiat între Primărie şi club. Ca atare, preluarea stadionului de către noi nu se poate face decât tot printr-un astfel de proces verbal. Oricum, nu e dorinţa primăriei ca echipa să nu joace pe acest stadion”, a mai spus Ioan Văcariu. „Nu am primit nicio cerere de prelungire a contractului de concesiune”,au mai spus directorii din Primărie.

Finanţarea către club, blocată de insolvenţă


Reprezentanţii primăriei mai susţin că protocolul încheiat între Solomon şi Mititelu, pe care patronul Ştiinţei îl foloseşte spunând că autoritatea locală nu şi-a achitat obligaţiile pe care le-a promis, nu are niciun fel de valoare juridică. Aceştia susţin că documentul doar îl obliga pe Solomon să iniţieze în Consiliul Local proiectul privind contractul de asociere încheiat între cele două părţi. Contractul aprobat în consiliu este cel care are efecte juridice, susţin mai marii din primărie, iar acesta nu stipulează decât faptul că administraţia locală are obligaţia să vireze 2 milioane de lei către club, prevedere îndeplinită anul trecut. „Valoare juridică are contractul de asociere. Prin protocol, primarul îşi asuma responsabilitatea de a iniţia contractul de asociere”,au mai spus reprezentanţii primăriei. Aceştia susţin că prelungirea contractului de asociere, adică achitarea celorlalte tranşe de bani pe care le promisese primarul Solomon, nu mai este posibilă atât timp cât Fotbal Club U Craiova nu este o firmă validă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite