Reporterii de liceu, critici cu autorităţile şi învăţământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei opt elevi ai Grupului Şcolar Traian Vuia sunt jurnalişti voluntari.
Cei opt elevi ai Grupului Şcolar Traian Vuia sunt jurnalişti voluntari.

Opt elevi ai Grupului Şcolar Traian Vuia sunt jurnalişti voluntari, de dragul comunităţii. Adolescenţii se încăpăţânează să câştige respectul celor mari prin articole bine documentate şi scrise, care să-i ţină pe oameni la curent cu mersul lucrurilor.

Voluntari de când se ştiu în şcoală, implicaţi mai tot timpul în programe educative, cei opt elevi ai Grupului Şcolar Traian Vuia au primit cu seninătate propunerea de forma noua echipă a proiectului „Reporteri de liceu“, iniţiat de Fundaţia Soroş. Trei dintre ei, Cosmin Ciocioi, Loredana Cîrstoiu şi Cosmin Filişan, au dovedit vreme de câteva luni că pot face faţă provocărilor proiectului, fiind acum mentori pentru proaspeţii coechipieri, elevi într-a XI-a, Mădălina Beba, Oana Nicoliţoiu, Cosmin Stancu, Adelina Gavrilă şi Diana Zabad. Începutul n-a fost deloc uşor, timp de câteva săptămâni unii dintre ei oscilând între a continua sau a ternima cu acesta experienţă, care-i supunea, după spusele lor, la grele încercări. „Au fost atât de multe uşi trântite în nas, refuzurui de a ni se răspunde la întrebări, dar am întâlnit şi oameni extraordinari, care ne-au sărit în ajutor şi ne-au motivat să mergem mai departe“, povesteşte Diana.  Pentru că rolul lor este acela de a învăţa lecţia jurnalismului cetăţenesc, tinerii sunt cu ochii în patru mereu, fiind atenţi la tot ce se întâmplă în jurul lor, în şcoală, pe stradă, în instituţiile statului.


„Parcul de aur“ şi „Regia de trăncănit“


Diana a scris despre condiţiile din spitale şi a ajuns la concluzia că seamănă cu „casele băntuite din filmele lui Hitchock“, şi a făcut apel la divinitate pentru salvarea bolnavilor care ajung pacienţi aici cu titlul dat articolului „Alină-mi Doamne boala“. Oana a descoperit răsfoind statisticile că locuitorii Craiovei sunt suferinzi, iar bolile frecvente sunt infarctul, diabetul şi afecţiunile renale, dar şi faptul că „uneori se exagerează mult în presă“, concluzie la care a ajuns după un interviu luat unui coleg de clasă, aflat după gratii pentru crimă. Mădălina a desluşit tainele Parcului Nicolae Romanescu şi, fascinată de povestea lui, l-a considerat „de aur“ pentru oamenii acestor plaiuri. Adelina s-a oprit asupra vieţii într-o grădiniţă, a dificultăţilor cu care se confruntă şi s-a lămurit că fără sprijinul părinţilor multe activităţi nu ar fi posibile din cauza fondurilor puţine. Cosmin Stancu a avut parte de o porţie de stare de bine după ce două bătrâne l-au făcut să înţeleagă faptul că tramvaiul în Bănie „trăncăne de zici că sare de pe şine“.

Materialele, publicate pe craiova.reporterdeliceu.ro

Redactorul şef, Cosmin Ciocioi, care se va retrage din echipă în decembrie, a creionat un portret al mediului în care învaţă  în care a semnalat probleme de comunicare între elevi, dar şi între elevi şi profesori,  programul încărcat, neimplicare în proiecte a celor mai mulţi. Toate articolele ce poartă semnătura lor sunt postate pe craiova.reporterdeliceu.ro, pagină pe care îşi dezvoltă conţinutul Gazetei Grupului Şcolar Traian Vuia, aflată în competiţie cu publicaţiile electronice din celelalte 6 licee din România, implicate în proiect. „Sunt tineri pasinonaţi, cărora le place ce fac, unii pregătindu-se chiar pentru Facultatea de Jurnalism, dar care muncesc foarte mult în afara orelor de curs“, spune Carmen Mocanu, coordonatorul proiectului în „Vuia“. Echipa a pornit la drum cu elevii Loredana Ionescu, Loredana Cîrstoiu, Cosmin Ciocioi, Cosmin Filişan şi profesoara Mocanu.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite