Craiova: Regia de Transport cere bani mai mulţi pentru o călătorie în autobuze vechi de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii locali vor hotărî în această săptămână dacă vor accepta propunerea Regiei Autonome de Transport de a scumpi biletele şi abonamentele.

Potrivit proiectului de hotărâre, un bilet la tonetele RAT ar putea costa de la 1 august 2 lei, cu 0,5 lei mai mult decât în prezent, în timp ce în mijlocul de transport tichetul se va vinde cu 2,5 lei. Biletul de exterior se va vinde cu 3 lei, mai scump cu 0,5 lei.
Regia de Transport introduce în premieră bilete cu mai multe călătorii, mai avantajoase pentru craiovenii care folosesc mult mijloacele de transport în comun. Astfel, aceştia vor putea cumpăra un bilet cu două călătorii contra unei sume de 3,5 lei sau un bilet cu 10 călătorii, pentru 15 lei. Nici abonamentele nu au scăpat de scumpirile propuse de RAT. Dacă un abonament de o zi pe toate traseele va costa, ca şi până acum, 6 lei, un abonament pe şapte zile pe un traseu va fi cu 2 lei mai scump decât acum, adică 14 lei. Abonamentul pe 15 zile pentru un traseu va fi 25 de lei, în timp ce abonamentul pe o lună va costa 50 de lei, faţă de 40 de lei, cât costă în prezent. Abonamentul lunar pe două trasee va costa 65 de lei, în timp ce abonanementele pe toate traseele vor fi 90 de lei. Documentele de călătorie nenominalizate vor costa 110 lei, faţă de 100 de lei cât costă în prezent, iar abonamentul de exterior pe un traseu va fi 55 de lei. Regia de Transport şi-a motivat propunerea prin creşterea costurilor la combustibili, dar şi a TVA-ului.

Autobuzele, „globetrotteri” la Regia de Transport

Pe de altă parte, craiovenii sunt de părere că mărirea preţurilor nu se justifică atât timp cât Regia nu a mai făcut investiţii şi o călătorie cu autobuzul pe unele trasee e un adevărat calvar. Pe lângă scaune rupte, călătorii sunt nevoiţi să suporte duhoarea emanată de geamurile nespălate cu anii sau podeaua pe care s-au scurs, de-a lungul vremii, tot felul de substanţe. În tot parcul auto de care dispune RAT Craiova, nu există decât un singur autobuz cu aer condiţionat. „Simţi că te sufoci din cauza mirosului şi a căldurii. Eu merg cu autobuzul 1 spre Gară în fiecare zi şi vara simţi că nu mai ai aer. Cum au nesimţirea să ne ceară mai mulţi bani pentru aceleaşi condiţii?! Ar trebui să le cerem noi bani pentru că riscăm să ne vină rău în autobuzele astea”, a spus Elena Stănculescu, unul dintre craiovenii care călătoresc frecvent în mijloacele de transport în comun din Craiova.
În prezent, Regia de Transport din Craiova deţine un parc auto cu 190 de autobuze şi 49 de tramvaie. O parte dintre acestea au atât de mulţi kilometri la bord încât şoferii aproape că se pot lăuda că au parcurs cu ele România în lung şi în lat. Cel puţin în prezent, Regia de Transport nu are în plan achiziţionarea unor autobuze noi, plătind încă la creditele contractate în 2007 pentru cumpărarea unor mijloace de transport second hand.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite