Craiova: Regal simfonic pe scena Filarmonicii Oltenia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Violoncelistul Anton Niculescu va fi protagonistul serii alături de orchestră, sub bagheta maestrului Emil Maxim. Melomanii vor fi răsfăţaţi cu creaţii ale compozitorilor Haydn, Rossini şi Saint-Saëns, precum uvertura operei „Cenuşăreasa“ sau Simfonia „Militara“.

Descris ca un solist care „câştigă imediat simpatia publicului“, de către dirijorul Zubin Mehta, violoncelistul Anton Niculescu va cânta diseară la filarmonică la preţiosul instrument marca „Pietro Guarnierius - Mantova“, ce datează din 1709. De altfel, toate aprecierile la adresa sa, formulate de importante personalităţi ale scenei musicale mondiale, amintesc de tehnica sa perfecţionistă, de felul special în care mânuieşte violoncelul. De 14 ani este solist concertist al Filarmonicii din Braşov, iar vreme de un deceniu a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional „Meersburger Winter“ din Germania. Anton Niculescu este parte a trio-ului de coarde din Zürich, al Ansamblului „Oistrach“ şi al “Trio di Vienna”, şi, desori, este solicitat să jurizeze la concursuri internaţionale, printre care „Johannes Brahms“ din Austria, „Shabit Inspiration“ din Kazahstan şi YBP Music Competition din Japonia. Din ’97 deţine statutul de membru de onoare al Academiei Filarmonice din Bologna, ce fiinţează din 1666, devenită celebră şi graţiei numelui lui Mozart, care a fost de asemenea membru al acestei instituţii. 

Seara începe cu „Cenuşăreasa“

În sala Filarmonicii Oltenia va răsuna întâi opera comică a lui Gioacchino Rossini, cea scrisă în 20 de zile, care a avut premiera la Roma, în 1817, care va cuceri Europa şi va traversa oceanul în câţiva ani, pentru a fi prezentată la New York. După Uvertura operei „Cenuşăreasa“ melomanii vor audia Concertul nr. 1 în La minor, pentru violoncel şi orchestră, de Saint-Saëns, a cărui primă audiţie îi aparţine Orchestrei Conservatorului din Paris. „Militara“ lui Haydn închide seara în sunetele instrumentelor cu coarde şi de percuţie, specific fanfarelor. La pupitrul dirijoral se va afla clujeanul Emil Maxim. Concertul va începe la ora 19.00. Biletul costă 15 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii îl pot achiziţiona cu 8 lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite