Reacţie la scrisoarea Ministerului Sănătăţii către FMI: "E o aberaţie. Cum să lăsăm bolnavii în stradă?! "

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chirurgii spun că nu pot selecta bolnavii care trebuie operaţi, ca să scadă cheltielile.
Chirurgii spun că nu pot selecta bolnavii care trebuie operaţi, ca să scadă cheltielile.

Cadrele medicale din Oltenia spun că propunerea Ministerului Sănătăţii înaintată Fondului Monetar Internaţional, de a reduce numărul de internări cu 10%, este de-a dreptul aberantă.

Angajaţii celei mai mari unităţi medicale din Oltenia nu văd cu ochi buni intenţiile ministerului, în condiţiile în care tot mai mulţi bolnavi ajung la spital cu afecţiuni severe, care necesită internarea.

"Ar fi trebuit să vedem măsuri concrete"

„E o aberaţie, o măsură de-a dreptul ridicolă. Nu poţi să faci aşa ceva, nici măcar aritmetic. Unui bolnav care aşteaptă la uşa spitalului nu poţi să-i spui că nu-l primeşti pentru că depăşeşte acel 10%. Cred că numărul de pacienţi care vor solicita internarea va fi mai mare, din cauza sărăciei în care se zbat oamenii şi implicit din cauza creşterii numărului celor care vor avea probleme de sănătate. Dacă voiau să facă economii prin reducerea numărului de internări, guvernanţii ar fi trebuit să vină cu o serie de măsuri concrete mai întâi. E clar că nu putem să lăsăm pacienţii în stradă”, a declarat Ion Cotojman, liderul sindicatului Sanitas la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova. 

Chirurgii nu găsesc soluţii

Chirurgii se plâng că nu găsesc o modalitate să-şi facă meseria, în condiţiile în care numărul bolnavilor care ajung la spital este tot mai mare. "Adresabilitatea a crescut. Este un lucru bun, acest lucru înseamnă că oamenii sunt preocupaţi de sănătatea lor. Ne confruntăm cu o explozie de cazuri destul de grave de tumori şi arsuri. Secţia este mereu plină de pacienţi, fluxul este continuu", a declarat conferenţiar doctor Horia Pârvănescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la SJU.

Spitalul Judeţean, destinaţia bolnavilor din toată Oltenia

De anul viitor Ministerul Sănătăţii ar putea impune o scădere a numărului de internări în spitalele din România. Decizia face parte din planul de măsuri pe care Guvernul l-a stabilit împreună cu Fondul Monetar Internaţional pentru reducerea cheltuielilor în sistemul sanitar. De cealaltă parte sunt salariaţii din spitale, care susţin că o astfel măsură este imposibil de pus în aplicare. La spitalul care deserveşte cinci regiuni ale Olteniei se înregistrează anual aproximativ 65.000 de internări. Aproape jumătate din cazuri sunt pacienţi sunt din celelalte judeţe, pentru că la unităţile medicale din zonele respective nu pot fi trataţi din cauza lipsei aparaturii necesare sau a specialiştilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite