Craiova: Ramona Julea, studenta implicată în proiecte umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra dorea să urmeze o carieră în arhivistică, dar a ajuns să studieze la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi spune că un post în domeniu i s-ar potrivi ca o mănuşă.

A ales această facultate pentru că este un domeniu nou şi pentru că este convinsă că experienţa acumulată pe parcursul anilor de studenţie o va ajuta să înţeleagă mai bine sistemul Uniunii Europene, supus permanent schimbărilor.

„Lumea este într-o continuă schimbare. De aceea îmi place să mă documentez permanent, să particip la schimburi de idei. Chiar vreau ca după ce termin această facultate să-mi aprofundez studiile tot în cadrul Relaţiilor Internaţionale“, spune Ramona Julea.


Deşi are doar 20 de ani, tinerei studente de la Universitatea din Craiova îi place să se implice în activităţi de voluntariat. „Întotdeauna mi-a plăcut. A fi voluntar presupune că îţi pasă de semeni. De când eram copil mi-a plăcut să ajut. În plus, la astfel de acţiuni înveţi foarte multe lucruri şi cunoşti o mulţime de oameni“, mai spune Ramona.


Interesată de mediu


Una dintre campaniile de succes la care a participat a fost cea demarată de Asociaţia Culturală Oltenia pentru copiii cu dizabilităţi, proiect coordonat de profesoara Cristina Frăsie Otovescu. Între cursuri şi voluntariat, Ramona îşi face timp şi de prieteni. „De obicei ne întâlnim şi dezbatem câte o temă de actualitate“, mai spune studenta.


Ea recunoaşte că de foarte multă vreme este pasionată şi de psihologie şi că nu se poate imagina la o altă facultate. Acum studiază şi un modul de pedagogie. „Poate la un moment dat chiar o să predau“, spune tânăra. Mărturiseşte că acţiunile şi proiectele la care a participat alături de alţi colegi de facultate au ajutat-o foarte mult, inclusiv să înţeleagă mai bine oamenii.

Tânăra are însă şi o altă pasiune: muzica. Spune că la acest capitol o moşteneşte pe mama sa. „A fost selecţionată la celebrul festival de romanţe «Crizantema de Aur», dar nu a mai ajuns pentru că voia să dea examen la medicină. Cred că o moştenesc, pentru că îmi place tare mult să cânt“, spune tânăra.


Ramona cântă de când era mică în corul bisericii din localitatea sa natală, Dobrişor. „Suntem câteva fete care merg să cânte. Cred că din clasa a IV-a facem asta“, povesteşte Ramona Julea. Tânăra nu ezită să sară în ajutorul colegilor ori de câte ori au nevoie. Cu un curs sau o informaţie privind referatele reuşeşte de fiecare dată.

A fost aleasă şefă de grupă încă din primul an. „La început eram foarte stresată pentru că mulţi dintre colegi aveau impresia că dacă eşti şef de grupă, ai nu ştiu ce avantaje. Cred că pe parcurs şi-au dat seama că lucrurile nu stau chiar aşa“, mărturiseşte Ramona. După finalizarea studiilor, tânăra îşi doreşte o carieră de succes în Relaţii Internaţionale şi spune că îi place să rezolve problemele complicate, mai ales cele care ţin de mediu.


Ce-i place
Spune că iubeşte natura şi că vrea să studieze orice are legătură cu natura. Iubeşte întâlnirile cu prietenii, dar şi să meargă cu bicicleta.
Ce nu-i place
Dispreţuieşte oamenii care nu se ţin de cuvânt şi detestă să fie minţită. Spune că nu suportă ipocrizia şi nici laşitatea.  

Întrebări şi răspunsuri

Ce crezi că i-ar trebui în plus sistemului de învăţământ?
La noi se pune prea mult accent pe teorie şi mai puţin pe practică. Cred că este necesar ca în facultate numărul orelor dedicate practicii să fie mult mai mare, pentru că astfel ai ocazia să acumulezi informaţie care îţi va fi de mare folos ulterior.

Cum vezi generaţia actuală de studenţi?
Mulţi dintre tinerii de azi nici măcar nu ştiu de ce merg la facultate. Probabil că acest lucru se datorează şi faptului că studenţii nu sunt motivaţi. E drept însă că mulţi dintre ei sunt confuzi şi dezinteresaţi.

NASCUTĂ  23 august 1989, Calafat.
STUDII Liceul Teoretic „Independenţa“ din Calafat, studentă în anul II la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Craiova.
Hobby: Ciclismul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite