Craiova: Profesorii, plătiţi ca anul trecut pentru BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banii sunt la fel şi pentru cadrele didactice implicate în desfăşurarea Evaluării Naţionale. Un preşedinte de comisie de bacalaureat primeşte 400 lei pentru 450 de candidaţi şi cu 25 de lei mai mult pentru ce este peste.

Constantin Lungulescu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Spiru Haret, spune că banii sunt puţini în comparaţie cu efortul depus de cadrele didactice care fac parte comisiile examenelor naţionale. „Sumele sunt mici, şi evident că nu răsplătesc munca şi responsabilităţile la care te obligă aceste examene. În plus, retribuţia deficitară a făcut ca anul trecut să avem foarte puţini profesori universitari preşedinţi de comisii“, precizează Lungulescu. Dacă preşedintele de comisie dintr-un centru de examen primeşte între 400 şi 425 de lei, vicepreşedintele, secretarul şi cel care deţine statutul de membru sunt plătiţi cu 275 de lei, iar asistentului i se dau 25 de lei pe zi. În cazul centrelor zonale de evaluare sumele, plate se face astfel: preşedintele comisiei cu o mie de candidaţi are prevăzuţi prin ordin de ministru 600 de lei . Suma creşte cu 25 de lei pentru ce trece peste o mie. Vicepreşedintele va încasa 350 de lei, secretarul 300, iar profesorul evaluator va lua 4 lei pe lucrarea corectată.

Personalul didactic din comisiile de bacalaureat de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale au între 20 şi 75 de lei, iar examinatorii au între 2 şi 3 lei pentru fiecare candidat.

Preşedintele comisiei din centrele zonale de evaluare, respective din cele de contestaţii pentru evaluarea naţională a elevilor de clasa a VIII-a este plătit cu 400 de lei, când este vorba de o mie de candidaţii, vicele are 225 de lei, iar secretarul 200 de lei. Profesorul evaluator are 3 lei pentru fiecare lucrare corectată. Punctul final al acestui examen este afişarea rezultatelor de după contestaţii, pe data de 27 iunie, zi în care absolvenţii de liceu susţin Proba E, cea scrisă la limba şi literatura română, în cadrul examenului maturităţii. Rezultatele finale ale BAC-ului vor fi ştiute pe 8 iulie, când se va finaliza şi rezolvarea contestaţiilor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite