Scandal în mediul academic din Craiova: profesori universitari acuzaţi de corupţie şi plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi profesori universitari de la Facultăţile de Mecanică, Electromecanică şi Automatică au fost acuzaţi anul trecut că au plagiat lucrările unor colegi din străinătate sau că au cerut bani de la studenţi pentru a-i promova la examene.

Cele cinci dosare în care şapte profesori universitari de la Electromecanică, Automatică şi Mecanică sunt acuzaţi de plagiat, de muşamalizarea cazurilor de plagiat, dar şi de luare de mită au făcut anul trecut obiectul unei analize a Comisiei de Etică din Cadrul Universităţii din Craiova. Potrivit raportului înaintat pe 15 ianuarie, membrii comisiei, în frunte cu profesorul Răsvan Vladimir de la Facultatea de Automatică, au considerat că profesorul Marin Gavrilă, de la Facultatea de Inginerie în Electromecanică, Mediu şi Informatică Industrială a plagiat major, în proporţie de 100%, lucrarea unor profesori din Hong Kong publicată în IEEE Transactions on Dielectrics and Electrical Insulation, cei care, de altfel, au şi înaintat sesizarea universităţii craiovene. Gavrilă a publicat o lucrare cu titlu identic în revista românească „Metalurgia” din mai 2009. „Din analiza celor două materiale, s-a constatat proporţia de 100% a plagierii, diferenţele între referinţele bibliografice fiind minime, iar textul, formulele, figurile, tabelele şi graficele identice”, se arată în raportul comisiei. În cazul lui Gavrilă, un om de afaceri cunoscut în Bănie, Universitatea nu a dispus nicio sancţiune având în vedere că profesorul, care avea calitatea de şef de lucrări, şi-a dat demisia pe 7 decembrie 2010.

Plagiatul şi muşamalizarea lui


Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul unui alt profesor de la Electromecanică, Marius Constantin Popescu. Acesta a prezentat la o conferinţă de specialitate o lucrare plagiată, comisia de etică constantând „caracterul neîntâmplător şi repetat al plagierii la domnul M.C.Popescu”. Practic, Popescu nu era la prima abatere, iar colegii au hotărât destituirea profesorului. În raport se precizează că ceilalţi coautori ai lucrării prezentate au aflat de faptul că sunt menţionaţi pe ea cu puţin timp înainte de înaintarea lucrării.

"Obiceiurile" lui Popescu au constituit motiv de dispută între şeful catedrei de Electromecanică, Gheorghe Manolea. şi prodecanul facultăţii, Alexandru Biţoleanu. Este vorba despre o tentativă de plagiat a lui Popescu, pe care Manolea ar fi acoperit-o. “Din discuţiile şi din opiniile exprimate în cadrul şedinţei de audieri s-a desprins ideea că gradele de vinovăţie sau de inocenţă trebuie alocate în mod egal. Plagiatul sau tentativa din primul caz nu au fost tratate cu fermitate, ci cu ezitări şi întârzieri de luni de zile, chiar şi dezvăluirea numelui celui în cauză fiind făcută cu greu şi cu şovăială”, se arată în raportul comisiei de etică. Manolea a fost şi el destituit din funcţie, printr-o decizie a Senatului Universităţii. 

Popescu şi-a recâştigat funcţia în instanţă

Dacă Popescu şi-a căutat dreptatea în instanţă pentru a fi repus pe funcţie, Manolea a apelat la Comisia de Etică din cadrul Ministerului Educaţiei. Instanţa l-a găsit vinovat şi nu prea pe plagiatorul Popescu, înlocuind măsura destituirii sale cu cea a suspendării dreptului de a se înscrie la un concurs pentru ocuparea unui post superior timp de doi ani, aşa cum se arată într-o sentinţă definitivă şi executorie a Tribunalului Dolj, care poate fi însă atacată cu recurs. În plus, profesorul trebuie repus pe funcţie şi va primi salariile restante.
În cazul profesorului Manolea, care a căutat sprijin tot în mediul academic, decizia de concediere a fost menţinută. „Acuzaţiile mi se par nefondate pentru că eu nu am ascuns nimic. Am aflat de acest caz de plagiat când s-a primit sesizarea, adică atunci când au aflat şi ceilalţi. În condiţiile actuale, voi discuta din nou cu conducerea Universităţii”, susţine Manolea. Prodecanul Alexandru Biţoleanu susţine însă că Manolea ştia de prima tentativă de plagiat a lui Popescu. "A fost vorba de un articol trimis de Popescu la o conferinţă organizată de o altă facultate a Universităţii din Craiova. Articolul respectiv a fost introdus în procesul de evaluare, iar comisia de evaluare a constatat că este plagiat. A fost anunţat preşedintele Comitetului ştiinţific, domnul profesor Ion Popa, care a astopat articolul de la publicare. Domnul Popa i-a comuncat apoi domnului Manolea despre această tentativă de plagiat",a spus Biţoleanu care a precizat că Manolea a fost sancţionat pentru că s-a numărat printre coautorii lucrării lui Popescu, care s-a dovedit mai târziu un plagiat.

Şi-a trimis scuze pentru plagiat prin e-mail

Tot de plagiat au fost acuzaţi şi alte trei cadre didactice de la Facultatea de Mecanică, în frunte cu profesorul Radu Ivănuş, autorul principal al lucrării. Faptul că aceasta fusese copiată integral a fost descoperit după ce universitatea a primit un e-mail de la profesorul Adem Kurt de la Universitatea Gazi, Turcia, preşedinte al Societăţii de Tehnologia Sudurii din Turcia. Potrivit raportului, Ivănuş şi-a recunoscut fapta şi i-a trimis colegului său turc scuzele sale, tot pe e-mail.

Le-a cerut bani ca să-i treacă examenul

Pe lângă plagiat, asupra unor cadre didactice de la Universitatea din Craiova a planat în 2010 şi suspiciunea de corupţie. Mai mulţi studenţi de la Mecanică au reclamat faptul că Ion Cârstea (foto), şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Automatică dar care susţinea un curs la Mecanică, le-a cerut bani pentru a-i promova la examene.

image

Potrivit decanului Facultăţii de Mecanică, Dumitru Nicolae, studenţii au depus plângeri la secretariatul facultăţii. "A fost vorba de o neînţelegere între studenţi şi domnul Cârstea. Au depus reclamaţii la secretariat, iar eu am transmis mai departe plângerile către conducerea Universităţii. Numai într-una dintre aceste sesizări se specifica faptul că studentului i s-ar fi cerut bani",a spus Nicolae.

Eugen Bobaşu, şeful profesorului Cârstea şi decan al Facultăţii de Automatică, a precizat că scandalul nu are nicio legătură cu activitatea depusă de Cârstea la facultatea pe care o conduce. „S-a făcut o comisie specială de examinare, la cererea acestor studenţi, din care a făcut parte şi un profesor de la noi. Această chestiune nu are legătură cu facultatea noastră, însă vă pot spune că domnul Cârstea are 55 de procese intentate Universităţii, cadrelor didactice sau altor instituţii”, a spus Bobaşu. Ion Cârstea a fost dat afară anul trecut, însă a contestat în instanţă decizia Senatului Universităţii. Universitatea a sesizat şi Parchetul în acest caz însă, după spusele reprezentanţilor acestei instituţii, soluţia dată a fost aceea de neîncepere a urmăririi penale.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite